0229 58 12 32
  Beschikbaar

stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 1
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
  [show_publishing_options] => 
  [show_article_options] => 
  [show_urls_images_backend] => 
  [show_urls_images_frontend] => 
)

De unieke POWERSTART ® formule

Darmgezondheid

Hartog heeft een ruwvoermix ontwikkeld welke de maag- en darmgezondheid van het paard optimaliseert. De Hartog Digest is verrijkt POWERSTART ®. Dit speciale mengsel met natuurlijke micro-elementen wordt gecombineerd met zuurbuffers, prebiotica en gistculturen.

Hartog heeft een ruwvoermix ontwikkeld welke de maag- en darmgezondheid van het paard optimaliseert. De Hartog Digest is verrijkt POWERSTART®. Dit speciale mengsel met natuurlijke micro-elementen wordt gecombineerd met zuurbuffers, prebiotica en gistculturen. De zuurbuffers beïnvloeden de zuurtegraad in het maagdarmstelsel op positieve wijze en de gisten en prebiotica ondersteunen de groei en ontwikkeling van een gezonde populatie micro-organismen in de darmen. Door deze verbetering is het paard minder vatbaar voor schadelijke bacteriën waardoor een optimale darmimmuniteit ontstaat

Maag- en darmklachten

Paarden die een graanrijk of vezelarm rantsoen krijgen, blootgesteld worden aan stress of te maken hebben met ziekte, ontwikkelen eerder maag- en darmklachten zoals maagzweren, een onbalans in de darmflora, beschadigingen aan het darmslijmvlies of een verkeerde zuurbase.

Vooral bij sportpaarden, oudere paarden en (chronisch) zieke paarden ontwikkelen zich eerder beschadigingen aan de maagwand of zelfs maagzweren. In de draf- en rensport heeft 60 -90% van de paarden last van maagproblemen zoals maagzweren. In de reguliere dressuur- en springsport en recreatie ontkomen paarden niet aan deze problematiek. Ook darmproblemen zoals een disbalans in de darmflora, beschadiging aan de darmwand of verminderde groei en ontwikkeling van gezonde darmvlokken komt regelmatig voor. Paarden met bovenstaande gezondheidsproblemen hebben vaak:

 • Verminderde eetlust ( maagzweren)
 • Slechte conditie, spier- en gewichtsverlies
 • Verminderde stoelgang ( dunne en/of zure mest)
 • Stalondeugden (kribbebijten, luchtzuigen, weven of veel gapen)
 • Slecht aan de hulpen (tegen het been)
 • Singelnijd

Aanvulling van POWERSTART ®
De unieke POWERSTART formule bestaat uit butyraat en tannines.

Hartog-lucerne-mix-digest-natuurlijke-oplossing-maagproplemen-darmproblemen

Hartog Digest

Hartog heeft een ruwvoermix ontwikkeld welke de maag- en darmgezondheid van het paard optimaliseert. Hartog Digest is een graan- en melassevrije mix van Luzerne en verrijkt met POWERSTART ® .

Digest

Winnaar Horses Product van het Jaar 2018!

Hartog Digest is Horses Product van het Jaar 2018 in d...


Butyraat

Tijdens de vertering van voedingsstoffen zijn micro-elementen zoals butyraat onmisbaar. Butyraat is een essentiële voedingsstof (vetzuur) voor de darmcellen. Deze lichaamseigen stof wordt in de darmen aangemaakt tijdens het afbreken van complexe koolhydraten uit vezels en is een voedingsbron voor de darmvilli en darmcellen. Het butyraat draagt bij aan een beter immuunsysteem en aan een betere opname van nutriënten en water. Daarnaast zorgt het voor gezondere villi en is het dier minder vatbaar voor pathogenen. (Julliand en Zeyner, 2013).  Door extra butyraat aan de voeding toe te voegen wordt een deel in het bloed opgenomen en een deel wordt verwerkt in de maag en de dunne darm.

Het aandeel butyraat dat wordt opgenomen in het bloed: 

 • Ondersteunt in de lever de lange keten vetzuursynthese
 • Ondersteunt de productie van spijsverteringsenzymen
 • Ondersteunt de insulineproductie in de pancreas

Door een speciale coating wordt de onaangename geur gemaskeerd en wordt niet alles direct via de maag in het bloed opgenomen.

Het aandeel butyraat dat in de dunne darm terecht komt: 

 • Ondersteunt de groei van de darmvilli (darmcellen)
 • Ondersteunt de mocus (slijmvlies) productie
 • Ondersteunt wondherstel in dikke- en dunne darm
 • Kan een ontstekingsremmende werking hebben
 • Ondersteunt darmwandintegriteit
 • Ondersteunt pH-gevoelige pathogene bacteriën (vaak ziekteverwekkers)
 • Ondersteunt verschillende lactobacilli en boterzuur producerende bacteriën

In het kort

 • Een gezonde darmwand
 • Betere opname van voedingstoffen
 • Optimale darmimmuniteit

Globatan ® tannines

Tannines worden gewonnen uit de tamme kastanjeboom. Het hoge gehalte hydrolyseerbare tannines helpt een verstoorde darmflora verminderen. Hierdoor kan de kans op bijvoorbeeld diarree en dunne mest worden voorkomen. De tannines vormen complexen met eiwitten in de darm waardoor een laag op de darmwand wordt gevormd. Tevens binden ze zich aan fimbriae van pathogene bacteriën. Hierdoor kunnen pathogene bacteriën zich minder makkelijk aan de darmwand hechten. Tannine remt de activiteit van proteolytische (eiwitsplitsende) micro-organismen die ammoniak produceren, ammoniak heeft een toxisch effect op het dier, wordt niet opgenomen in het bloed en verzuurd de darmflora waardoor dunne mest ontstaat.  Door de pathogene  bacteriën af te remmen en de darmperistaltiek te bevorderen, wordt vocht beter van de mest gescheiden en ontstaat er stevige mest.

In het kort:

 • Beschermd de darmwand
 • Remt activiteit van 11 bekende Clostridium stammen
 • Reduceert ammoniak productie

Bron: Prof. dr. A. Decostere en Fr. Haesebrouck (Veterinaire faculteit, Universiteit Gent, 2004)

Overige gezondheid bevorderende stoffen:

Prebiotica – Inuline – cichorei snippers

Het pre-biotica inuline wordt gewonnen uit de wortelen van cichorei. Deze licht verteerbare vezels vormen een uitstekend voedingsbodem voor de lactobacilli of streptococci in de dikke darm. Inuline stimuleert de groei en vermenigvuldigd de micro-organismen die de ruwe celstof in de darm fermenteren.  Uit onderzoek is gebleken dat hierdoor de butyraat productie wordt verhoogt zonder dat de productie van andere vluchtige vetzuren zoals acetaat hierbij worden verhoogd. (Zeyner et al., 2007)  Butyraat heeft een positief effect op de damgezondheid (Julliand en Zeyner, 2013). Het effect wordt bereikt door een gezond darmslijmvlies en minder verstoring van endotoxines op de darmwand.

Diamond V ® Gistculturen

Een beter functionerend verteringsstelsel leidt tot gezondere paarden welke presteren naar hun genetisch potentieel. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat Diamond V ® fermentatieproducten de volgende aspecten ondersteunt:

 • Vertering
 • Voerefficiëntie
 • Prestaties
 • Algehele gezondheid

De vertering bij paarden begint in de maag en dunne darm waar het voer enzymatisch wordt verteerd en geabsorbeerd.  Voercomponenten die niet enzymatisch worden verteerd komen in de blinde en de dikke darm terecht waar ze door, voor de gastheer, gunstige bacteriën worden gefermenteerd. De fermentatie bacteriën in de blinde darm produceren het enzym cellulase, welke celstof omzet in vluchtige vetzuren. Diamond V® gistcultuur stimuleert de groei van cellulitische bacteriën tot 40%. Op deze manier kan het rantsoen efficiënter benut worden en treden er minder verteringsstoornissen op wat leidt tot een gezonde darmflora. De combinatie van een betere vertering en energiebenutting aan de ene kant en een lagere vetzuurmobilisatie tijdens inspanning aan de andere kant zorgen voor een lager melkzuurgehalte in het bloed.  Zoals getoond in de tabel herstelt een paard dat dagelijks Diamond V gistcultuur aangeboden krijgt, sneller van inspanning en/of stress.

Maag en dunne darm

De nutritionele metabolieten in Diamond V gistcultuur helpen om meer nutriënten uit het rantsoen te halen door de microbiële populatie in de dikke darm te ondersteunen. Meer beschikbare nutriënten betekent dat er meer energie beschikbaar komt, wat een positief effect heeft op de prestaties van het paard. 

Vertering en voerefficiëntie: Paarden die in staat zijn om het voer zo optimaal mogelijk te verteren, zijn beter in staat om nutriënten te absorberen, met als resultaat: gezondere dieren.

Prestaties: Paarden met een hogere hemoglobine concentratie in her bloed zijn in staat meer zuurstof te transporteren, wat kan leiden tot verbeterde prestaties.

Magnesiumoxide

Het mineraal magnesiumoxide heeft een bufferende werking op het maagzuur.

Lijnzaadolie – rijk aan Lignanen – lignanen werken als anti – oxidant

Er zitten gezonde lignanen in lijnzaad. Lignanen werken als antioxidant en hebben tevens een gunstig effect op de vruchtbaarheid.

Lijnzaadolie is een bron van omega 3 en vaak een stuk minder aanwezig in het rantsoen dan omega 6 wat veel voorkomt in graan en oliën gewonnen uit mais, soja en zonnebloem. Omdat paarden van nature grazers zijn, hebben zij een groter aandeel omega 3 vetzuren nodig dan veel andere dieren. Lijnzaad heeft een positief effect op het maagdarmslijmvlies en bevordert de darmperistaltiek. De slijmstoffen trekken water aan, waardoor het volume toeneemt en de darmbeweging wordt bevorderd. Tevens is lijnzaadolie een uitstekende energiebron.

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie