0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

Sluiten  

Ruwvoer voor paarden

Lucerne-mix

€ 16,73 (incl. BTW)

Hartog Digest

€ 17,66 (incl. BTW)

Gras-mix

€ 15,79 (incl. BTW)

Compact Gras

€ 15,79 (incl. BTW)

Complete Care Senior

€ 18,22 (incl. BTW)
stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 0
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
)

Het belangrijkste voer voor je paard

Ruwvoer is het belangrijkste gedeelte uit het rantsoen voor het paard. Dit heeft het paard nodig voor een goede maag- en darmwerking. De grove vezels in ruwvoer (minimaal 8 millimeter) zorgen ervoor dat het paard goed moet kauwen waardoor hij speeksel aanmaakt. Hoe meer kauwbewegingen, hoe meer speeksel er wordt aangemaakt.

Bijvoorbeeld: om een kilo hooi fijn te kauwen zijn 2200 tot 2500 kauwbewegingen nodig waar een paard zo’n 40 minuten mee bezig is. Hierbij wordt er 3,5 liter speeksel geproduceerd. Deze kauwbewegingen zijn bijvoorbeeld erg belangrijk voor het gebit, wanneer een paard voldoende kauwbewegingen per dag maakt slijten de kiezen gelijkmatig af waardoor er een verminderde kans is op gebitsproblemen. Een ander voordeel van kauwbewegingen is het aanmaken van speeksel dat belangrijk is voor het neutraliseren van maagzuur. Dit helpt bijvoorbeeld maagzweren voorkomen. Wanneer er bij een paard te weinig speeksel de maag binnenkomt zal het maagzuur de maagwand gaan irriteren waardoor maagzweren kunnen ontstaan.

Tegenwoordig zijn veel paarden te kort bezig met het opnemen van ruwvoer. Een paard moet eigenlijk 14 tot 16 uur per dag voedsel tot zijn beschikking hebben. Het is belangrijk een paard niet langer dan 4 uur zonder ruwvoer te laten. Om dit te voorkomen kun je beter je paard meerdere keren per dag kleine porties ruwvoer geven of gebruik maken van een ruwvoer systeem zoals de Voerbox XL of een hooinet met fijne mazen ( maximaal 5 cm). Paarden hebben geen dag en nacht ritme. Het voordeel van een slowfeeder en hooinet is dat je zeker weet dat je paard ook in de nacht kan eten.  De Voerbox XL is online te bestellen via onze webshop of te bestellen bij een Hartog dealer.

Soorten ruwvoer voor paarden

Bij Hartog verkopen we ruwvoeder producten die gemaakt zijn van verschillende soorten ruwvoer. Zo hebben wij producten op basis van luzerne, maar ook op basis van gras of een combinatie. Hierbij hebben enkele producten ook een (structuur)brok door het ruwvoer gemixed zodat het paard meer voedingstoffen en vezels binnenkrijgt.

Hartog producten die wij verkopen op basis van gras zijn bijvoorbeeld Hartog Gras-mix en de Hartog Compact Gras. Een product die gekocht kan worden op basis van luzerne is natuurlijk de Hartog Lucerne-mix of de Hartog Digest die zowel gras als luzerne bevat. De Hartog Digest is speciaal ontwikkeld voor paarden die ondersteuning kunnen gebruiken bij het optimaal laten functioneren van hun verteringsstelsel.

tabel 1: Hartog ruwvoeders

Lucerne-mix

Rijk aan natuurlijke vitaminen, mineralen en sporenelementen, laag gehalte aan zetmeel en suikers in vergelijking met hooi en kuilgras
Luzerne Allround
Hartog Digest Vrij van graan en melasse, laag in suikers, verrijkt met POWERSTART®.
Luzerne & gras Sportpaarden, paarden met maag- en/of darmklachten, paarden die gevoelig zijn voor stress of stressvolle situaties, paarden met een graanrijk- en/of vezelarm rantsoen
Gras-mix Eitwitarm, met structuurbrok, plantaardige olie en melasse
Gras Allround, speciaal geschikt voor oudere en allergische paarden
Compact Gras Vervanger van gras, hooi en kuil. Stof & schimmelvrij.
Gras Allround, speciaal geschikt voor oudere en allergische paarden

De grote voordelen van ruwvoer

Ruwvoer is meer dan alleen brandstof. Ruwvoer is niet alleen belangrijk voor een goede en gezonde spijsvertering. Er zijn nog andere voordelen wanneer je een paard voldoende ruwvoer geeft. Zo heeft kauwen bij paarden een ontspande werking. Ook komt er bij de vertering van ruwvoer warmte vrij bij een paard waardoor deze dus bijvoorbeeld makkelijker warm blijft bij koudere temperaturen. Ten slotte is het kunnen foerageren voor een paard essentieel om natuurlijk gedrag te kunnen vertonen. Wanneer het paard geen natuurlijk gedrag kan vertonen veroorzaakt dit stress. Als een paard door de manier van houden of door het voerbeleid geen natuurlijk gedrag kan vertonen ontstaat de kans dat het paard stereoscopisch gedrag gaat vertonen als manier om de veroorzaakte stres te verwerken.

Hoeveel kilo ruwvoer per paard per dag?

Dit is helemaal afhankelijk van het droge stof gehalte van het ruwvoer. Droge stof uit ruwvoer is het gewicht van het product zonder water.

Een paard heeft dagelijks 1 -1,5 kg droge stof uit ruwvoer per 100 kilo lichaamsgewicht nodig voor een goed functionerend spijsverteringsstelsel. Zo heeft gras gemiddeld maar een droge stof percentage van +- 15%. Voordroogkuil +- 60% en hooi is het droogst met een droge stof gehalte van +- 85%. Omdat ruwvoer een natuurproduct is kan het droge stof percentage afwijken van het gemiddelde. 

Bijvoorbeeld, een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg droge stof droge stof uit ruwvoer per dag nodig. In tabel 2, hieronder, is berekend hoeveel je van elk soort ruwvoer moet voeren per dag om een paard van de dagelijkse droge stof behoefte uit ruwvoer te voorzien. Er kan natuurlijk ook gekozen worden om een combinatie te maken van verschillende soorten ruwvoer. Bijvoorbeeld als een paard een gedeelte van de dag op de wei staat en in de avond op stal met hooi. Droge stof behoefte 1 kg /100 kg lichaamsgewicht= 6 kg. Droge stof behoefte 1,5 kg /100 kg lichaamsgewicht =9 kg

tabel 2: reken voorbeeld ruwvoerbehoefte paard 600 kg
6 kg droge stof 9 kg droge stof
Gras 40 kg gras 60 kg gras
Voordroogkuil 10 kg voordroogkuil 15 kg voordroogkuil
Hooi 7,1 kg hooi 10,5 kg hooi

Ruwvoer voor paarden - Hartog ruwvoer
Onbeperkt ruwvoer bij te dikke paarden?

Wanneer je een paard hebt wat snel dik wordt kan het een uitdaging zijn om een goed voerbeleid op te zetten. Paarden die onbeperkt ruwvoer tot hun beschikking hebben zullen uiteindelijk vanzelf stoppen met eten wanneer ze genoeg hebben. Wanneer je een paard hebt wat nu nog niet op onbeperkt ruwvoer staat, maar je dit wel wilt doen houd dan in gedachte dat dit tijd nodig heeft. In het begin zal een paard veel te veel gaan eten, maar wanneer hij door heeft dat er altijd hooi is zal het paard vanzelf rustiger gaan eten van zijn ruwvoer. Verder zorgt te weinig ruwvoer ook voor stress en frustratie bij een paard wat zorgt voor een stijging van het insulineniveau, wat weer zorgt voor overgewicht.

Bij paarden met overgewicht is het dus belangrijk om genoeg ruwvoer te geven, maar let hierbij wel op wat voor soort ruwvoer je geeft. Zo is kuil een energierijk ruwvoer, met minder vezels dan droog grofstengelig hooi. Je kunt een dikker paard beter grof, langstengelig hooi met een lage voederwaarde (laat een ruwvoeranalyse uitvoeren) geven. Wanneer je dit doet zal je paard wel genoeg vezels binnen krijgen en dus genoeg kauwen, maar niet teveel energie (calorieën) binnenkrijgen.

Bij Hartog hebben wij bijvoorbeeld de Hartog Digest in ons assortiment welke erg weinig suikers en zetmeel bevat. Hartog Digest is niet bedoeld om het gehele ruwvoer mee te vervangen. Hartog Compact Gras is wel geschikt als compleet ruwvoer (voor dikke paarden). Al onze paardenvoer producten kun je bij ons online kopen in de webshop of via een Hartog dealer.

Een handige tool om te bepalen of je paard een gezond lichaamsgewicht heeft is de Body Condition Scoring Sheet.

Ruwvoer voor sportpaarden

Ruwvoer is voor elk paard essentieel, voor paarden die veel moeten presteren natuurlijk ook. Ondanks het feit dat de focus voor sportpaarden vaak ligt op krachtvoer is ruwvoer nog veel belangrijker. Waar bij te dikke paarden droog grofstengelig hooi wordt aangeraden kan het rantsoen van een sportpaard ruwvoer bevatten met meer voedingswaarde zoals eiwitten en energie. Luzerne is bijvoorbeeld een hele goede bron van eiwitten. Een sportpaard onbeperkt ruwvoer aanbieden kan in de vorm van droog grofstengelig hooi met een aanvulling van rijker ruwvoer. Maar bijvoorbeeld ook door het paard onbeperkt redelijk voedzaam ruwvoer aan te bieden. Het is niet aan te raden paarden koeienkuil te voeren, ook sportpaarden niet.

Sportpaarden die krachtvoer krijgen zijn daarnaast ook gebaat bij het mengen van krachtvoer met ruwvoer, bijvoorbeeld Hartog Lucerne-mix. Paarden moeten dan meer kauwen en doen langer over hun krachtvoer.

Ruwvoer vervangen

Ruwvoer is een natuurproduct. Het kan dus voorkomen dat een oogst mislukt. Het inkopen van ruwvoer is dan een oplossing. Bij het inkopen van ruwvoer is kwaliteit belangrijk. Wanneer je een partij uit het buitenland koopt kan de kwaliteit anders zijn dan verwacht. Maar zelfs als de kwaliteit goed is, is het belangrijk voor de gezondheid het paard langzaam aan het nieuwe ruwvoer te laten wennen. Dit kan door het huidige ruwvoer af te bouwen en geleidelijk het nieuwe ruwvoer op te bouwen. Het is dus belangrijk om nieuw ruwvoer tijdig op voorraad te hebben.

Een voordeel van Hartog ruwvoeders is dat het van hoge en constante kwaliteit is. Daarnaast is het ruwvoer ook geanalyseerd, je weet dus wat je voert. Voorbeelden van Hartog ruwvoer zijn Hartog Gras-mix, Hartog Lucerne-mix & Hartog Compact Gras.

Ruwvoer vervangen voor oude paarden

Een paard zonder ruwvoer is geen optie. Voor oude paarden met tandproblemen zijn er verschillende (soms dure) oplossingen op de markt. Een van die oplossingen zijn slobbers. Het probleem van slobbers is dat ze vaak te weinig structuur bevatten om de darmen van het paard te prikkelen en gezond te houden. Het mengen van de slobber met Hartog Lucerne-mix of Hartog Gras-mix geeft het paard meer structuur, zelfs paarden met gebitsproblemen kunnen dit vaak goed weg krijgen. De Hartog Grasbrok en Hartog Luzernebrok zijn heel erg geschikt om geweekt te worden, deze twee brokken geven het paard meer vezels dan slobbers voor oude paarden. 

Meer weten over oude paarden en hun gebit en dieet?
Het paardengebit: hoe werkt het?
Het gebit van oude paarden
- Oude paarden aan laten komen en op gewicht houden
- Oudere paarden optimaal voeren

Lees hier meer informatie over ruwvoer en de verschillende ruwvoeders

FaLang translation system by Faboba

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie