0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

Sluiten  

Hartog is dé specialist in ruwvoer en krachtvoer

Ruwvoer -­ Het beste eten voor paarden

Wat eten paarden? Ruwvoer dat is de basis van het beste paardenmenu.

Dat ruwvoer de basis is van het paardenmenu is, weten de meeste paardeneigenaren wel maar nog niet iedereen is doordrongen van het feit dat eigenlijk de hele binnenkant van je paard, draait op ruwvoer. Welke soorten ruwvoer zijn er eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen?

Voordat we inzoomen op de verschillende soorten ruwvoer, gaan we het toch nog even hebben over de voordelen van ruwvoer ‘an sich’. Want waarom zijn gras, hooi, kuilgras, luzerne maar ook eventueel stro onmisbaar voor een paard? Een paard kan niet leven op krachtvoer alleen; ruwvoer moet altijd de basis zijn. Ruwvoer bevat meer vezels, en beduidend minder energie dan krachtvoer. Om een paard gezond te houden, moet er eigenlijk constant voedsel in zijn maag-darmkanaal aanwezig zijn. Een in het wild levend paard voedt zich ‘hapje stapje’: hij loopt bijna de hele dag met zijn hoofd aan de grond op zoek naar ruwvoer: dat stimuleert de darmpassage en is een supergezonde manier van eten.

Ruwvoer maakt speeksel

Groffe ruwvoervezels zorgen ervoor dat een paard goed moet kauwen, daardoor maakt hij speeksel aan. Speeksel is onmisbaar bij het verwerken van voer omdat het de voedselbij week maakt. Hoe meer kauwbewegingen, hoe meer speeksel een paard produceert. Om een kilo hooi fijn te kauwen zijn 2200 tot 2500 kauwbewegingen nodig. Hierop is een paard ongeveer veertig minuten aan het kauwen en daarmee produceert hij 3,5 liter speeksel. Ter vergelijking: het wegmalen van een kilo brokken duurt zo’n tien minuten en kost ongeveer 600 kauwbewegingen. Hierbij komt ‘slechts’ een liter speeksel vrij.

Een ander voordeel van speeksel is dat het een belangrijke rol speelt bij het neutraliseren van maagzuur en zo helpt een maagzweer te voorkomen. Een paard dat maagzweren heeft, mag eigenlijk niet langer dan een uur zonder ruwvoer staan. Als er lege ruimtes ontstaan in de paardenmaag, krijgen de maagzuren kans in te werken op de maagwand. Heel veel kleine porties per dag kunnen dat voorkomen.

Gras

Wat is het?
Gras bevat ongeveer 84 procent water, ander ruwvoer slechts 20 tot 40 procent. Voor paarden is juist wat langer, structuurrijk gras gezond tijdens de weidegang. In een paardenwei  zien we het liefst gras dat wat langer heeft kunnen doorgroeien en meer lijkt op hooi dan op een golfbaan.
Gras

Hoe wordt ’t gras gewonnen?
De meeste weides in Nederland zijn ingezaaid met graszaadmengsels voor rundveeweides. Zij bevatten vrij veel Engels raaigras van een modern type dat snel groeit. Dit specifieke productiegras kan slecht bestand zijn tegen de manier waarop paarden grazen. Paarden millimeteren de grasmat met hun tanden terwijl koeien het gras snijden met hun tong waardoor steeds redelijk lang gras blijft staan. Om een gezonde grasmat te houden, moet regelmatig bemesten, van tijd tot tijd een keer doorzaaien en eens in de tien tot vijftien jaar de hele grasmat opnieuw inzaaien, na een reparatiebemesting. Verder regelmatig de mest verwijderen of het weiland door bijvoorbeeld schapen laten begrazen om wormbesmetting de kop in te drukken.

Wat doet het?
Gras maakt paarden blij. Vaak zie je dat een doodziek paard dat weer moet gaan eten, als eerste overstag gaat voor gras. Maar verder vinden paarden het gewoon heerlijk om in de wei te lopen. De beweging, buitenlucht, in een groep paarden lekker met je hoofd omlaag door het gras stappen. Misschien is buiten grazen nog wel belangrijker voor een paard dan het gras zelf. De voedingswaarde die gras biedt, zou je eventueel ook op een andere manier kunnen geven, maar het grazen op zich is een feest voor je paard.

Wat zijn de voordelen?
Het groeit gewoon buiten, paarden zijn er dol op en het is vooral in voorjaar en zomer volop beschikbaar.

Wat zijn de nadelen?
Met name in voorjaar en zomer wordt het eten van gras vaak in verband gebracht met hoefbevangenheid, koliek en diaree en dat komt omdat paarden er te veel van eten. Een overdaad aan vers gras is niet gezond voor je paard. Meestal zie je dat de ontlasting minder vast wordt maar zo lang je paard niet een week lang waterdunne mest heeft, en als hij fit aandoet, is dat niet iets waar je je zorgen om moet maken. Om te voorkomen dat je paard koliek krijgt of hoefbevangen raakt van gras, is het zaak de weidegang in het voorjaar rustig op te bouwen. Begin met een uur per dag in de wei en bouw dat met een uurtje per dag op. 

Hooi

Wat is het?
Gedroogd gras
Hooi

 Hoe wordt het gewonnen?
 Gras wordt gemaaid, op het land gedroogd en in pakken geperst.

 Wat doet ‘t hooi?
 Vroeger was hooi voornamelijk een vervanger van gras, met name om in de winter de veestapel van ruwvoer te voorzien. Vandaag de dag eten de meeste paarden het hele jaar door hooi. Wat voor gras geldt,   gaat ook op voor hooi en kuilhooi. Grofstengelig vezelrijk hooi dat werd gewonnen van weilanden waar het gras lang kon doorgroeien is goed voor paarden, terwijl runderen baat hebben bij energierijk hooi dat   gewonnen werd uit zacht voorjaarsgras. Grof hooi met lange stengels dat lekker kruidig ruikt en lichtgroen tot geel van kleur is het gezondst voor je paard. Vraag wel altijd na of er geen jacobskruiskruid op het   land stond. Als je twijfelt aan de kwaliteit van je ruwvoer, of als je wilt weten of jouw hooi alle benodigde bestanddelen in de goede verhoudingen bevat, kun je het laten analyseren.

Wat zijn de voordelen?
Hooi is vrij constant van kwaliteit. Als je de pakken koopt zie, voel en ruik je in grote lijnen wat je (of beter gezegd: je paard) krijgt. Hooi kan geen kwaad: in principe mag een paard er onbeperkt van eten.

Wat zijn de nadelen?
Hooi kan stoffig zijn en als het niet droog genoeg was toen het van het land kwam, later nat is geworden of te lang bewaard is, kan het gaan schimmelen. Bovendien moet hooi droog en op een geventileerde plaats bewaard worden.

Kuilhooi

Wat is het?
Niet helemaal gedroogd gras. Heet ook wel voordroogkuil, kuilgras, persvoer of kuilvoer. Kuilhooi bevat veel meer vocht (veertig procent) dan hooi (twintig procent). Omdat kuilhooi voor paarden veel grofstengeliger, minder eiwitrijk en droger is, wordt dit ook wel voordroogkuil genoemd. Kuilvoer voor koeien is bruiner, zuurder en natter dan het voer dat gezond is voor paarden. Het is belangrijk goed te omschrijven welk kuilhooi je wilt. Goed kuilhooi voor koeien is een heel ander product dan goede kuil voor paarden, voor je paard moet je zeggen dat je op zoek bent naar droog, hardstengelig kuilhooi.
Kuil

Hoe wordt het gewonnen?
Het gras wordt, voordat het compleet op het land gedroogd werd, in kuilbalen geperst. Met plastic wordt het voer luchtdicht afgesloten. In de kuilbaal ontstaat een biochemisch proces waardoor melkzuurbacteriën in het gras zich vermeerderen. Hierdoor wordt het product geconserveerd.

Wat doet ‘t?
Zie onder ‘wat doet ‘t’ bij hooi.

Kuilhooi bevat minder ruwe celstof en meer eiwit dan hooi, daarom is het minder geschikt voor koliekgevoelige paarden. Onbeperkt hooi kan in de meeste gevallen geen kwaad, onbeperkt kuilhooi wel.

Wat zijn de voordelen?
De plastic balen kunnen buiten worden opgeslagen, dat bespaart ruimte. Kuilhooi is vochtiger dan hooi en veel minder stoffig. Daarom is het bijvoorbeeld geschikt voor paarden met gevoelige luchtwegen.

Wat zijn de nadelen?
Veel mensen ergeren zich aan de erven waar de balen kuilvoer huizenhoog staan opgestapeld. Een hooimijt ziet er mooier uit dan glanzende plastic balen. De kwaliteit van kuilhooi is minder constant dan die van hooi omdat die afhankelijk is van de manier waarop het product geconserveerd werd. Als de plastic verpakking geopend is, is het voer nog maar beperkte tijd houdbaar. Veel paardeneigenaren maken zich zorgen over het feit dat kuilhooi in zijn verpakking een soort ‘rottingsproces’ ondergaat. Kuil bederft inderdaad sneller dan hooi, maar het is zeker niet zo dat je met kuilgras, je paard een ‘rot’ product geeft. Kuil hoort een beetje zuur te ruiken, maar het product mag niet te nat of stinken zijn.

Snijmaïs

Wat is het?
Snijmaïs of maïskuil is gehakselde en ingekuilde maïs.
Snijmais

Hoe wordt het gewonnen?
Bij het produceren van snijmaïs wordt de hele plant gebruikt, niet alleen de maïskolf. Door het inkuilen (luchtdicht afdekken) ondergaat de maïs in grote lijnen hetzelfde proces als kuilhooi: het melkzuurbacteriën zorgen ervoor dat er een conserveringsproces plaatsvindt.

Wat doet ‘t?
Het wordt geproduceerd als voer voor varkens en koeien maar sommige paardenmensen halen regelmatig een emmertje bij de boer om hun paard ermee bij te voeren. Snijmaïs bevat veel energie, redelijk veel vezels en weinig tot geen eiwitten.

Wat zijn de voordelen?
Veel mensen gebruiken snijmaïs om schrale paarden dikker te krijgen, maar de meningen of dit gezond is, zijn verdeeld. Snijmaïs kan inderdaad een dikmaker zijn en de vezels zijn goed voor een paard, maar er zijn ook nadelen.

Wat zijn de nadelen?
Het zetmeel in maïs is voor paarden veel minder goed verteerbaar dan bijvoorbeeld voor varkens en koeien. Soms zie je dat paarden er koliek van krijgen. Sommige paarden kunnen moeilijk wennen aan de zure smaak van kuilmaïs.

Stro

Wat is het?
Gedroogde stengels van granen, koolzaad of vlas. Bij ons wordt tarwestro het meest gebruikt in de stal. Tarwestro vormt voor de meeste paarden geen delicatesse, maar ze lusten het wel. Het stro is vrij zacht en vormt daarom een comfortabel bed.

Hoe wordt het gewonnen?
Na het oogsten van bijvoorbeeld granen blijven de stengels met de lege aren achter op het land. Deze gedroogde plantenstengels worden opgerold of samengeperst en soms gehakseld om als stalstrooisel gebruikt te worden. Stro moet ruim de tijd hebben gehad om op het veld af te sterven en moet compleet zongedroogd zijn voordat het verder wordt verwerkt. 

Wat doet ‘t?
Het vormt een comfortabel bed in de stal en daarnaast kunnen paarden er wat van knabbelen.

Wat zijn de voordelen?
Als je genoeg ander ruwvoer verstrekt, kan het voor paarden prettig en gezond zijn om wat stro bij te eten. De grove vezels zijn gezond voor je paard en hij verveelt zich minder als hij op stal staat. 

Wat zijn de nadelen?
Een paard dat weinig hooi en gras krijgt en (vaak daarom) grote hoeveelheden stro eet, kan verstoppingen in zijn maagdarmstelsel krijgen. Daarnaast bevat een gemiddelde baal tarwestro best wat stof en dat kan voor paarden die daar gevoelig voor zijn, als nadeel genoemd worden.

Luzerne

Wat is het?
Luzerne is een vlinderbloemig gewas die gedroogd en gehakseld aan paarden wordt gevoerd. Het is ons meest verkochte product en wij verkopen het wereldwijd. Vandaar dat onze bedrijfsnaam Hartog Lucerne, met een ‘c’ wordt geschreven, dat is de Engelstalige schrijfvorm. Luzerne schrijf je in het Nederlands echter met een ‘z’.
Luzerne

Hoe wordt het gewonnen?
De Luzerneplant worden gemaaid en kort – een halve dag – op het land gedroogd. Daarna worden ze op het land gehakseld en naar onze fabriek gebracht. Daar wordt de luzerne kunstmatig gedroogd. Aan onze Hartog Lucerne-mix voor paarden voegen we plantaardige olie en melasse toe waardoor de fijne bladgroen gebonden wordt. Hierdoor bevat het product zowel grofvezelige stengels als voedingsrijke blaadjes.

Wat doet het?
De Luzerne groeit het best op kleigrond. Die klei is rijk aan mineralen en dat vind je terug in de plant. Vanwege het snelle droogproces behoud je de voederwaarde maar verandert de structuur van het eiwit in de plant. Hierdoor wordt het makkelijker verteerbaar voor paarden. Luzerne bevat weinig suiker maar veel bouwstoffen zoals en veel vitamines, mineralen en sporenelementen. Omdat de verteerbaarheid van de eiwitten zo hoog is, mest je paard veel minder als hij luzerne krijgt. Bij de teelt van Hartog Lucerne wordt geen stikstof kunstmest bemesting gebruikt. Wortelknol-bacteriën binden de stikstof uit de lucht met als resultaat volledig verteerbare eiwitten in de plant. Hooi is een goede basis, paarden kunnen er lekker op kauwen en het vult maag en darmen. Als je bijvoorbeeld twee emmers Lucerne-mix bij geeft, kun je enorm bezuinigen op krachtvoer. Je hebt dan geen krachtvoer meer nodig als basis, maar alleen voor het laatste stukje prestatie.

Wat zijn de voordelen
De eiwitten in luzerne bieden een goede ondersteuning bij de opbouw van spieren. Daarom werd het in eerste instantie veel gebruikt voor sportpaarden. Maar ook voor paarden die recreatief gereden worden is het beter om ruwvoer te geven dan krachtvoer. Door het lage suiker- en zetmeelgehalte en de hoge voederwaarde is het een uitstekend krachtvoer vervanger. 

Wat zijn de nadelen
Luzerne alleen is niet goed voor een paard, het beste is om het samen met hooi te geven. In puur luzerne is de calcium- fosforverhouding niet optimaal. Omdat Hartog de luzerne mengt met groengeoogste snijhaver (dat is de haverplant zonder korrel) wordt dat probleem ondervangen. Als je grote hoeveelheden (meer dan 2 kg) pure luzerne zou geven, zou het calciumgehalte in het voer te hoog zijn. Maar wanneer je onze kant-en-klare Hartog Lucerne-mix geeft en niet het hele rantsoen van je paard uit luzerne bestaat, is er geen enkel gevaar.

Sterker nog: dan is het hartstikke gezond voor je paard.

Voedings tips voor paarden

 • Geef het paard/pony 's morgens eerst ruwvoeren daarna krachtvoer
 • Verdeel het voer in drie tot zes porties per dag
 • Voer met regelmaat en gebruik een vast voerschema
 • Voer niet ieder paard het zelfde maar stem het voer af op de behoefte van het paard of de pony
 • Voer altijd kwalitatief goed ruwvoer want hiermee kunt u maag- en darmproblemen voorkomen
 • Meng het krachtvoer door het ruwvoer voor een langzame voeropname en een gezonde maag- en darmflora
 • Een scheutje plantaardige olie (bijvoorbeeld: zonnebloemolie of lijnzaadolie) over het voer zorgt voor extra glans op de vacht en helpt om zandophoping in de darmen voorkomen
 • Hartog Lucerne-mix heeft hetzelfde effect op de vacht en op het darmenstelsel van het paard
 • Introduceer nieuw voer langzaam bij je paard, meng nieuw voer minstens vijf dagen met het oude voor je helemaal overgaat op het nieuwe voer
 • Zorg dat er altijd fris en schoon water beschikbaar is voor het paard
 • Laat het paard minimaal twee uur rusten na het voeren en laat het paard daarna pas arbeid verrichten

Voeding paard per dag

 • Ruwvoer - geen weidegang: 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht per dag
 • Ruwvoer - wel weidegang: 0,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht per dag
 • Krachtvoer – recreatief: 0 – 0.5 kg per 100 kg lichaamsgewicht per dag 
 • Krachtvoer – wedstrijden: 0.5 – 1.0 kg per 100 kg lichaamsgewicht per dag

Wilt u graag meer informatie over bijvoorbeeld een passend rantsoen, of u wilt weten hoeveel voeding u paard nodig heeft per dag? Vul dan ons voerberekening programma in en ontvang een gratis voeradvies. Voor een persoonlijk advies kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Tip

Door gebruik van de Hartog Voerbox wordt het natuurlijk eetgedrag gestimuleerd. Dit wordt mogelijk gemaakt door het metalen rek dat constant op het ruwvoer rust waardoor een langzame voedselopname wordt gecreëerd. De voerbox XL is handig in gebruik omdat deze maar één maal per dag gevuld hoeft te worden. De morsrand op de Voerbox voorkomt het verlies van voedsel en de vermenging van voedsel met het stalbedstrooisel of het zand in de bak. De Voerbox XL is geschikt voor alle Hartog ruwvoeders, hooi en voordroog kuilgras.

Voor recreatie paarden

Voor recreatie paarden

De juiste voeding voor paarden is zeer belangrijk. Zo heeft de voeding invloed op de gezondheid, conditie en prestaties van uw paard. Als er over de voeding voor paarden wordt gesproken gaat het in de meeste gevallen om de juiste brok, muesli of granenmengeling en de samenstelling van de krachtvoeders of de optimale verhouding tussen meerdere van deze producten. Terwijl er nauwelijks wordt stilgestaan bij de invloed van het ruwvoer.

Paardenvoer voor recreatie en lichte sport

Een paard of pony die niet wordt bereden, die recreatief wordt ingezet of in de lichte sport wordt uitgebracht heeft geen behoefte aan grote hoeveelheden energie. Een basisrantsoen bestaat dan ook uit 90% ruwvoeders zoals hooi, kuilgras of bijvoorbeeld luzerne.

Naarmate planten zoals gras ouder worden, bevatten ze meer vezels. Deze gezonde vezels stimuleren de darmwerking en worden door bacteriën afgebroken in de dikke darm. De vluchtige vetzuren die tijdens dit proces vrij komen worden in het bloed opgenomen en gebruikt als energie. Deze energie komt langzaam vrij in de darm waardoor een paard niet snel heet of nerveus wordt van dit type voer. Een paard kan zelfs de vezels uit stro omzetten in nuttige energie. Uiteraard is stro niet rijk aan bouwstoffen zoals vitaminen en mineralen.

Grof hooi gemaakt van volwassen grasplanten, leveren minder energie dan jong en mals gras. Vezelrijk ruwvoer zoals hooi, luzerne en stro zorgen er ook voor dat het rantsoen vlot door het maag-darmkanaal gaat. De darmen blijven bij een structuurrijk rantsoen lekker actief en de paarden kauwen veel. Paarden worden van structuurrijk voer niet snel dik of temperamentvol. 

Vochtige kuil bevat een groot percentage water en per saldo minder vezels dan hooi. Een toevoeging van een vezelrijke melange zoals  Hartog Lucerne-mix verhoogt het aandeel vezels in het rantsoen en verrijkt het  vanwege de natuurlijk aanwezige vitaminen en mineralen.

Lang, droog en zeer stengelig hooi bevat ruim voldoende vezels maar is vaak vanwege het tekort aan bemesting zeer arm aan eiwitten en vitaminen. Vooral in de winter ontstaan hierdoor tekorten. Een kunstmatig gedroogd product zoals de Hartog Gras-mix of Hartog Compact Gras biedt uitkomst. Vanwege het droogproces blijven juist de vitaminen goed bewaard welke de natuurlijke weerstand van het paard ondersteunen.

Heeft uw paard iets extra’s nodig?

Ook recreatiepaarden kunnen soms wat extra’s gebruiken. Na een lange buitenrit, een koude periode of tijdens de verhaarperiode wordt het paard ondersteund met krachtvoer. Een muesli zoals de Hartog Balance paardenmuesli, bevat een laag suiker- en zetmeelgehalte. Deze muesli heeft een uitgekiende balans tussen natuurlijk gevormde vitaminen en mineralen. Hierdoor wordt de gezondheid van het paard en de vitaliteit en weerstand optimaal ondersteund.

Paardenvoer van Hartog is van hoogwaardige kwaliteit, smakelijk voor uw paard en hygiënisch verpakt. In de recreatie, fokkerij en alle disciplines van de paardensport wordt ons voer gebruikt.

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Hartog reviews - Klantervaringen

 • Voeding van paarden

  De juiste voeding voor paarden is zeer belangrijk. Paardenvoer van Hartog  is van hoogwaardige kwaliteit en smakelijk voor uw paard. Gezond ruwvoer en krachtvoer op basis van luzerne en gras.

  Voor het oudere paard, voor recreatie paarden, voor sportieve prestaties en voor merrie en veulen wordt het voer van Grasdrogerij Hartog gebruikt.

 • Diervoeders

  Wanneer er gesproken wordt over diervoeders dan kan dit over vele verschillende soorten voeding voor dieren gaan. Van de brokken voor je kat tot het hooi voor het paard of konijn. Afhankelijk van het dier zijn er diervoeders waarbij het voer op basis van vlees of op basis van planten gemaakt worden.

 • Luzerne voor kippen

  Inmiddels is luzerne als ruwvoer niet meer weg te denken uit de pluimveehouderij. De pluimvee sector weet de weg naar onze Compact Luzerne en Compact Luzerne EKO te vinden om afleiding en structuur aan hun kippen te bieden. Lees hier alles over Luzerne voor vleeskuikens en Kwaliteitsruwvoer voor gezond pluimvee.

 • Luzerne voor konijnen

  Luzerne voor konijnen

  Het vezelrijke Luzerne geeft een positief effect op het spijsverteringssysteem. Konijnen die kampen met darmklachten zoals diarree, krampen of verstopping, hebben baat bij een rantsoen van ruwvoer zoals Compact Gras en hooi met Luzerne.

 • Voertips tijdens de dracht en lactatieperiode

  Tijdens de dracht is Hartog Lucerne-mix zeer goed toe te passen in het rantsoen vanwege het hoge calciumgehalte. Het hoge gehalte is goed voor de conditie van de merrie en voor de botvorming van het ongeboren veulen.

  Paardenvoer - Luzerne Paard

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie