0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

Sluiten  
stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
)

Voeding voor oudere paarden

Vanaf 16 jaar loopt de lichaamsconditie van een paard langzaam terug. De behoefte aan eiwitten en fosfor neemt toe. Paarden van 20 jaar en ouder hebben een aangepast rantsoen nodig.

Vermagering

Senior paarden reageren sterker op de verandering van het rantsoen in het najaar dan jongere paarden. De kans op vermagering in de winter is vele malen groter dan in de zomer. De reden hiervoor is dat gras veel beter te verteren is dan hooi of kuil. Weidegang is dus goed voor een oud paard. De klachten die gaan opspelen, zoals slecht verteerde mest, teveel water bij de mest, een slechte verharing, een minder goede conditie of wat koliekerige symptomen kunnen opspelen. Door het paard zo goed mogelijk te controleren kan met aangepaste voeding vermagering worden voorkomen. Realiseer je dat met de vermagering het paard al lange tijd te weinig noodzakelijke voedingsstoffen heeft binnen gekregen.

Gebit

De mate van slijtage aan tanden en kiezen en de stand van het gebit verschillen per individu. Doordat oudere paarden waarschijnlijk minder krachtig kauwen, kunnen ze met een ogenschijnlijk goed gebit toch vermageren.

Ruwvoer

Het rantsoen moet voldoen aan de speciale eisen die het seniorpaard stelt aan de voeding. Normaal gesproken voer je een paard voornamelijk ruwvoer met een aanvulling van krachtvoer. De senior heeft dit ook nodig voor een goede darmwerking. In de winter kan het rantsoen bestaan uit een makkelijk verteerbare voeding (slobber) met toch voldoende vezels en structuur. Vervang het hooi/kuilgras door Gras-mix. Dit is kort gehakseld waardoor het paarden geen ballen van het ruwvoer zal maken en zij dit product gemakkelijker op kunnen nemen.

Krachtvoer

Het krachtvoer mag niet teveel zetmeel bevatten en het moet ontsloten zijn voor de verteerbaarheid. Alleen maar overgaan op geweekt krachtvoer of slobber van maïsmeel en brokken is niet voldoende en zelfs gevaarlijk. Voorkom overvoering met topsportbrokken, omdat ze de lever onnodig belasten. De juiste voeding kan vermagering bij seniorpaarden uitstellen en de weerstand verbeteren. Door bewust bezig te zijn met het rantsoen kan uw paard de laatste jaren van zijn leven zo fit en gezond mogelijk doorbrengen.

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Gras-mix

€ 11,74 (excl. BTW)

Grasbrok

€ 10,00 (excl. BTW)

Hartog Digest

€ 14,13 (excl. BTW)

Luzernebrok

€ 10,00 (excl. BTW)

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie