0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

Sluiten  
stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
)

Hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid is een ontsteking aan de hoeflederhuid. Door de ontsteking ontstaat een pijnlijke vochtophoping tussen de hoefschoen en het hoefbeen van paarden. Oorzaken kunnen allerlei processen zijn die de bloed- en/of zuurstofvoorziening naar de hoef sterk verminderen, zoals gifstoffen die in het bloed circuleren of overbelasting.

Oorzaak

Gifstoffen kunnen onder andere ontstaan uit een overmaat aan te rijk grasland, een hoog gehalte fructaan of zetmeel. De stofwisseling van paarden is niet ingericht op het verwerken van veel granen. Het teveel aan zetmeel gaat onverteerd de dunne darm door. Het onverteerde zetmeel komt in de dikke darm terecht en de microbacteriën in de dikke darm van het paard zullen zich gaan delen om toch te zorgen voor vertering van het voedsel. Bij het delen van de bacteriën komen gifstoffen vrij die kunnen zorgen voor een verstoring in het fermentatieproces, wat kan leiden tot ontstekingen en zelfs tot hoefbevangenheid.

Voorkomen

Terwijl de meeste paardeneigenaren weten dat melasse en granen veel suiker en zetmeel bevatten, hebben ze niet in de gaten dat er ook een overmaat aan deze stoffen kan zitten in een ander onderdeel van het paardendieet, zoals in zemelen, haver, gerst of maïs, omdat deze voedermiddelen veel NSK’s (niet structurele koolhydraten = zetmeel, suiker en fructaan) bevatten.

Daarnaast is het belangrijk dat overgewicht wordt voorkomen. Geef geen onnodige energie, een energie- en eiwitarm krachtvoer. Hartog Balance en Concept passen het beste in het rantsoen ter voorkoming van hoefbevangenheid, omdat deze producten weinig zetmeel en suikers bevatten.
Een ander belangrijk punt ter voorkoming van hoefbevangenheid is het voorkomen van overbeweiding. De korte grasstoppels bevatten een relatief hoog fructaangehalte. Dit ontstaat doordat onbemeste paardenweiden tekorten krijgen. Het gras groeit onvoldoende en fructaan hoopt zich op, daarom is het beter om de paardenweide niet te schraal te laten worden.

Behandelen

Bij acute hoefbevangenheid dient het rantsoen direct aangepast te worden. Het paard mag GEEN krachtvoer meer, alleen ruwvoer van goede kwaliteit en water geven.

 1. Vervolgbehandeling na de acute fase
  Zorg voor een dieet met voldoende ruwvoer en weinig krachtvoer. Hartog Lucerne-mix is een hoogwaardig ruwvoer met zeer lage gehalten aan water oplosbare koolhydraten (suikers en fructaan) in vergelijking met hooi en gras.

Lees ook meer informatie over Suiker in ruwvoer.

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Balance

€ 13,11 (excl. BTW)

Hartog Digest

€ 14,13 (excl. BTW)

Lucerne-mix

€ 12,48 (excl. BTW)

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie