0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

Sluiten  
stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
)

Ruwvoer voor paarden

Als er over de voeding voor paarden gesproken wordt gaat het in de meeste gevallen om de juiste brok, muesli of granenmengeling en de samenstelling van de krachtvoeders of de optimale verhouding tussen meerdere van deze producten. Terwijl er nauwelijks wordt stilgestaan bij de invloed van het ruwvoer.

Wat is ruwvoer?

Ruwvoeders bevatten stengels, bladeren, bloemen en eventueel wortelen van planten. Verse ruwvoeders hebben een hoog watergehalte en dus een laag DS-gehalte. De meest gebruikte ruwvoeders voor paarden zijn:

Het ruwe celstofgehalte van ruwvoer is meestal hoog. Ze hebben een laag energiegehalte. Door de hoge ruwe celstofgehalte moeten de paarden ruwvoeders intensief kauwen, waardoor er een regelmatige speekselafscheiding plaatsvindt die de spijsvertering bevordert. Bovendien zal het kauwen van ruwvoeders veel tijd kosten waardoor de paarden afleiding vinden. Hierdoor kan het ontstaan van bepaalde ondeugden, zoals kribbebijten, het zgn. weven enz. worden voorkomen.

Lucerne mix

Lucerne-mix

De Lucerne-mix vezelrijk ruwvoer voor het paard is een vezelrijk ruwvoer en is voor de spijsvertering van paarden erg belangrijk. Een paard houdt van smakelijk en stofvrij ruwvoer, met Hartog Lucerne-mix haalt u meer rendement uit het rantsoen.

Wat is het voordeel van ruwvoer?

Bij een kg hooi wordt 4 liter speeksel geproduceerd. Bij een kg haver is dit slechts 1 liter. Speeksel bevat belangrijke bicarbonaten, die een buffer vormen voor de maagwand. Als een paard langere tijd geen voer heeft gekregen, produceert het veel maagzuur. Als het dan meteen veel krachtvoer krijgt, bestaat het risico van verzuring: maagzweren en koliek zijn het gevolg. Daarom moet altijd eerst hooi gevoerd worden en dan pas krachtvoer.

Op het paardenproefbedrijf in Lelystad zijn twee groepen paarden onderzocht die lichte tot middelzware arbeid moesten verrichten. De ene groep kreeg relatief veel ruwvoer (tot 11 kg), de andere relatief weinig ruwvoer en meer krachtvoer. De conclusies die hieruit voort kwamen was, dat het uithoudingsvermogen van de ruwvoergroep niet onderdeed voor de andere groep. De groep met relatief weinig ruwvoer en meer krachtvoer was veel onrustiger en vertoonde meer gedragsafwijkingen.

Gras mix

Gras-mix

Hartog Gras-mix bevat een hoogwaardige kwaliteit gedroogd gras verrijkt met structuurbrok. Gras-mix is een smakelijke en gezonde ruwvoer melange die kan dienen als vervanger van hooi of kuilgras.

Het belang van Ruwvoer voor Paarden

Het belang van het juiste ruwvoer wordt door de meeste mensen onderschat. Het grootste deel van het rantsoen behoort te bestaan uit ruwvoer zoals: gras, hooi, luzerne of kuil. De fysiologie van een paard is ingesteld om de hele dag hapjes ruwvoer te eten. Voldoende ruwvoer is essentieel voor een goede spijsvertering. Bij een optimaal rantsoen bestaat minimaal 60% van het rantsoen uit ruwvoer. Een paard dat getraind wordt, krijgt in de meeste gevallen geen ‘hooibuik’. Voer daarom altijd genoeg ruwvoer. Richtlijn: Geef uw paard 1 - 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht aan ruwvoer per dag.

Doordat het krachtvoer steeds specifieker voor ieder ras en type paard wordt samengesteld is het van belang om te weten welke voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen en sporenelementen, het ruwvoer bevat, zodat je het krachtvoer hierop kan afstemmen om zo aan de totale behoefte te voldoen.

Extra informatie uit PaardenSport > Al het goede van ruwvoer
Tekst: Marike Jacobs
Foto's: Carmen Nagtegaal Al het goede van ruwvoer

Extra infromatie uit Hoefslag > Hooi en ander ruwvoer
Tekst: Anneke Hallebeek
Foto's: Arnd Bronkhorst

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Compact Gras

€ 11,79 (excl. BTW)

Lucerne-mix

€ 12,48 (excl. BTW)

Gras-mix

€ 11,74 (excl. BTW)

Hartog Digest

€ 14,13 (excl. BTW)

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie