0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

Sluiten  
stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
)

Graan voor paarden

Granen bevatten veel zetmeel welke door het paard omgezet kan worden in energie. De verteerbaarheid van het zetmeel is per graansoort verschillend. Sommige granen voor paarden moeten eerst bewerkt worden voordat ze goed verteerbaar zijn. Granen worden graag gegeten, ze zijn voedzaam maar wel eenzijdig. Een rantsoen van alleen maar graan voor paarden is dus niet gezond. De meest gebruikte granen zijn haver, maïs, gerst en tarwe.  Over deze granen is hieronder meer te vinden.

Haver

Haver is het graan dat van oudsher het meest gebruikt wordt voor werkende paarden. Haver bevat meer ruwe celstof en vezels dan andere granen. Op haver moeten paarden dus goed kauwen en dat is goed voor de spijsvertering. Haver heeft een hoger vetgehalte dan andere granen wat een goede invloed heeft op de glans van de vacht van het paard.

Haver

Haver heeft een calcium-fosfor verhouding van ± 1:3. Dat wil zeggen dat haver meer fosfor bevat dan calcium. Als haver wordt gecombineerd met voedermiddelen die meer calcium dan fosfor bevatten (zoals Hartog Lucerne-mix), kan het rantsoen beter in balans komen. De ideale calcium-fosfor verhouding is 2:1.

Tenslotte is er altijd de vraag over het ‘heet’ maken van paarden met haver. Een speciaal stofje is nog niet ontdekt. Het kan te maken hebben met het feit dat het zetmeel in haver makkelijker verteerd, veel makkelijker dan het zetmeel in andere granen. De suiker van het afgebroken zetmeel komt na het voeren daardoor snel in het bloed en geeft daardoor snel energie.

Energy classic muesli met haver voor paarden

Energy Classic

Krachtvoer op basis van haver is Energy Classic van Hartog. Energy Classic is samengesteld op basis van zes kwalitatief hoogwaardige granen die extra kracht geven op het juiste moment. Een uitgebalanceerd energievoeder voor het behalen van topprestaties.

 • Rijk aan sporenelementen: koper, zink en mangaan
 • Zeer goede verteerbaarheid
 • Energieverhogende muesli met snel vrijkomende energie voor piekprestaties
 • Met extra vit. E, Selenium en natuurlijke antioxidanten voor snel herstel na arbeid
 • Toevoeging van levende gistcellen voor een optimale darmflora

De energie uit haver komt snel vrij. Door deze snelle energie is de Energy Classic speciaal geschikt voor disciplines waarbij explosieve prestaties gevraagd worden, zoals de draf- en rensport, eventing en springsport.

Snijhaver

Snijhaver voor paarden bestaat alleen uit de haverplant en niet de korrel haver. Doordat de korrel er niet in verwerkt is, is het energiearm. Door de haverplant bevat snijhaver veel vezels, wat goed is voor de spijsvertering. Snijhaver is toegevoegd aan producten zoals Hartog Lucerne-mix en de snijhaver is als brok toegevoegd aan Hartog Gras-mix.

Maïs

Maïs is oorspronkelijk een subtropisch gewas, dat door gerichte teelt inmiddels ook in Nederland verbouwd kan worden. Maïs kan in verschillende vormen gevoerd worden, bijvoorbeeld als snijmaïs, geplette maïs, gebroken maïs, maïsbrok of maïsmeel.

mais

Het zetmeel van maïs is anders dan van andere granen. Het paard kan dit minder goed verteren in de dunne darm. Door een explosieve groei van ‘verkeerde’ bacteriën kan het paard koliek of diarree krijgen. Hele maïskorrels passen minder goed in het paardenrantsoen, ze worden slechter in de darm verteerd.

Een hitte behandeling of een speciale procedure maakt het zetmeel in maïs voor paarden beter verteerbaar. Maïsbrok heeft een hittebehandeling ondergaan en is daarom goed verteerbaar. Maïs is zeer energierijk, eiwitarm en zeer arm aan mineralen, geef het dus in combinatie met andere ruwvoerders. Voor het ruwvoer naast de maïsbrok kan gekozen worden voor Hartog Lucerne-mix als aanvulling van vezels, eiwitten en essentiële aminozuren.

Snijmaïs kan wat structuur betreft tot ruwvoer worden gerekend. De stengel, blad en kolf worden gehakseld en ingekuild. Paarden moeten soms aan de wat zuurdere geur en smaak van snijmaïs wennen. Let op dat snijmaïs voor paarden geen broei of schimmel bevat want dit kan koliek veroorzaken.

Omdat maïs veel energie bevat, maar weinig voedingsstoffen, staat het bekend als een dikmaker. Als meer zetmeel (dit zit in maïs) gevoerd wordt, past de vertering zich aan door meer zetmeel afbrekende enzymen te maken. Een paard moet je daarom langzaam aan het voeren van maïs wennen. Is een paard eraan gewend, dan mag een paard van 500 kg van bijvoorbeeld maïsbrok één tot twee kg per dag krijgen.

Gerst

Gerst was in de middeleeuwen het hoofdbestanddeel van ons menu. Gerst kan aan paarden in verschillende vormen gevoerd, bijvoorbeeld als gemalen gerst, geplette gerst of hele gerst.

Gerst

Door een hoger zetmeelgehalte en een lager ruwe celstofgehalte bevat gerst per kg meer energie dan haver en hoef je er dus minder van te voeren. Het zetmeel in gerst heeft echter een andere structuur dan in haver en is daardoor langzamer verteerbaar. Om de vertering te verbeteren wordt het vaak geplet of in vlok gevoerd. Wanneer je hele gerst aan paarden voert, moet je het eerst weken in warm water zodat ze beter verteerbaar zijn.

Als u gerst aan paarden los voert, beperkt u dan de hoeveelheid en geef niet meer dan 400-800 gram per portie. Ook gerst heeft een net als haver een ongelijke calcium-fosfor verhouding en bij een groot aandeel in het rantsoen moet calcium worden aangevuld met bijvoorbeeld Hartog Lucerne-mix.

De ruwe celstof van gerst is voor de maagdarmwerking van het paard erg gunstig: het bevordert namelijk een geleidelijk vervoer van de spijsbrij door het maagdarmkanaal. Net als haver heeft gerst bij paarden een oppeppend effect, alleen minder explosief. Het is daardoor beter geschikt voor duurprestaties, zoals dressuur, endurance of mennen, in verband met langzaam vrijkomende energie.

Energy special muesli voor paarden zonder haver

Energy Special

Een krachtvoer van Hartog op basis van gerst voor paarden is Energy Special. Door deze langzaam vrijkomende energiebronnen is Energy Special ideaal voor paarden die duurprestaties moeten leveren, zoals in de disciplines: endurance en mennen. Tevens is deze granenmix een meerwaarde in de matige/zware dressuursport.

 • Rijk aan magnesium voor soepele spieren en gewrichten
 • Bijzonder geschikt voor stressgevoelige en nerveuze paarden
 • Extra uithoudingsvermogen, souplesse en volledige beheersbaarheid
 • Extra elektrolyten voor een snel herstel na een intensieve inspanning en warme periode
 • Complete paardenmuesli voor duurprestaties op basis van hoogwaardige granen, goed verteerbare vezels en plantaardige oliën.

De sportmuesli geeft ondersteuning in het uithoudingsvermogen waardoor het paard de zware oefeningen gemakkelijker uitvoert zonder dat het paard heet of nerveus wordt.

Tarwe

In mengvoer worden meestal producten gebruikt die overblijven van tarwe, zoals tarwezemelen en tarwegries. Pure tarwe aan paarden is af te raden: het is te eenzijdig, tarwe bestaat namelijk hoofdzakelijk uit zetmeel. Tarwe ligt qua energiegehalte tussen haver en gerst in.

Tarwe

De zemelen zijn de velletjes van de tarwekorrel. Doordat de dunne deeltjes bijna niets wegen is het beter om deze nat of vochtig te voeren. Zemelen stimuleren de darmbewegingen op een positieve manier.

Een nadelige eigenschap van pure tarwe voor paarden is dat het gaat klonteren of vastkleven wanneer het nat wordt. Dit betekent dat er kans is op verstopping in de maag en darmen.

In mengvoer wordt maximaal 20% tarwe voor paarden gebruikt ( 200 gram tarwe per kg voer). Net als alle granen bevat tarwe weinig calcium. De verhouding tussen calcium en fosfor is ongunstig, ongeveer 1:5. Maar omdat men voor de vertering niet al teveel tarwe aan paarden mag voeren, zal de calciumbalans ook niet zo snel verstoord raken (behalve als het rantsoen nog meer andere granen bevat.)

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Lucerne-mix

€ 12,48 (excl. BTW)

Energy Classic

€ 14,43 (excl. BTW)

Energy Special

€ 13,77 (excl. BTW)

Balance

€ 13,11 (excl. BTW)

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie