0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

Sluiten  
stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
)

Hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid is een ontsteking tussen de hoefwand en het hoefbeen van het paard. Het hoefbeen zit met lamellen aan de hoefschoen bevestigd. Deze plek kan door verschillende oorzaken ontstoken raken. De zwelling en de vloeistof, die ontstaan door de ontsteking, veroorzaken een grote druk op en een enorme pijn in het omliggende gebied. Deze lamellen kunnen beschadigen en zelfs losraken waardoor het hoefbeen in de hoef kantelt en door de zool van de hoef kan breken. Kun je hoefbevangenheid voorkomen?

Hoe ontstaat hoefbevangenheid?

Hoefbevangenheid kan op verschillende manieren ontstaan. De bekendste is het eten van te veel of te energierijk voedsel (bijv. voorjaarsgras). Vooral pony’s, sobere paardenrassen, dikke paarden en paarden met PPID zijn erg gevoelig voor hoefbevangenheid. Hoefbevangenheid is niet altijd te voorkomen, maar je kunt wel proberen het risico te beperken.

Zorg voor een voedingsplan dat past bij je paard. Zorg er bij weidegang (vooral in het voorjaar) voor dat je paard niet teveel, te krachtige en te suikerrijke voeding uit het gras haalt. Probeer de duur van de weidegang voor je paard rustig op te bouwen in het voorjaar. Voorkom plotselinge veranderingen  in het voedingsrantsoen en pas het rantsoen aan op de behoefte van je paard. Wees voorzichtig met suikerrijk voedsel en voorkom dat paarden zich tegoed kunnen doen aan grote hoeveelheden voer in één keer.

Balance

Balance

De Balance - Vezelrijke muesli heeft een laag eiwitgehalte en is rijk aan vitaminen, mineralen, etherische oliën en kruiden. Verder heeft de muesli een laag suiker- en zetmeelgehalte. Door de toegevoegde luzerne en spelt wordt de kauwfrequentie verhoogt wat zorgt voor een optimale vertering.

Hoe voorkom ik hoefbevangenheid?

Voedingstips:

 • Na een koude nacht is weidegang na 13.00 uur wenselijk vanwege het hoge fructaan gehalte in het gras
 • Pas de hoeveelheid en soort krachtvoer aan op het weideseizoen. Vervang tijdelijk in het voorjaar de sportbrok of muesli voor een vezelrijke muesli met een lager aandeel suiker- en zetmeel zoals de Hartog Balance - Vezelrijke muesli
 • Geef voor de weidegang een grote portie vezelrijk ruwvoer. Door het verzadigde gevoel van het paard zal het minder gras eten. Tevens wordt de darmpassage van het gras vertraagd door de grote hoeveelheid ruwe celstof uit het ruwvoer
 • Hartog Lucerne-mix heeft de eigenschap om de darmwerking te optimaliseren. De prikkende werking van de stengels uit de mix verhogen de darmperistaltiek waardoor de bacterieflora en enzymen in de darmen beter werken.
FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Balance

€ 13,11 (excl. BTW)

Lucerne-mix

€ 12,48 (excl. BTW)

Hartog Digest

€ 14,13 (excl. BTW)

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie