0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

Sluiten  
stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 1
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
)

Voorkomen OC/OCD

Bij OC/OCD bij paarden spelen drie factoren een rol:

 • Erfelijkheid
 • Voeding
 • Beweging
 • Erfelijkheid

OC/OCD bij paarden is erfelijk en om OC/OCD uit de fokkerij te laten verdwijnen wordt er selectief gefokt. Volgens onderzoek van Zangersheide in België is OC/OCD een genetische aandoening die zich autosomaal recessief overerft . Dit betekent dat paarden die lichamelijk gezond zijn (en dus geen OC/OCD vertonen) toch drager ervan kunnen zijn.

Zie de tabel hieronder voor een duidelijk overzicht over de erfelijkheid bij de kruising van verschillende ouders. Is het paard ziek dan vertoond hij de ziekte ook, maar is hij alleen drager dan vertoond hij geen OC/OCD, hij draagt het gen wel bij zich.

Overzicht erfelijkheid

Ouders Kans Veulen
Ziek x ziek 100% Ziek
Ziek x gezond 100% Drager
Ziek x drager

50%

50%

Ziek
Drager
Drager x drager 25%
50%
25%
Ziek
Drager
Gezond
Drager x gezond 50%
50%
Gezond
Drager

Een merrie en een hengst die beide OC/OCD vertonen krijgen ook een veulen die de ziekte OC/OCD vertoont. Is een van de ouders echter gezond (ook geen drager) en de andere is wel ziek, dan krijgen ze een veulen dat een drager is. Hij vertoont de ziekte dan niet. Wanneer een van de ouders ziek is en de ander is drager dan, is er 50% kans dat het veulen ziek wordt, maar er is ook 50% kans dat het veulen drager wordt.

Voeding

Of voeding te maken heeft met OC/OCD staat nog steeds ter discussie. Maar voeding lijkt toch een ondersteunende rol te hebben in het voorkomen van OC/OCD. Vooral koper (Cu) is belangrijk in de voeding van de merrie en het veulen, koper is een essentiële bouwstof voor het herstel van bot en kraakbeen. Wanneer een veulen met een voorraadje koper wordt geboren, dan hebben de veulens minder kans op het ontwikkelen van de ziekte. In de laatste 3-5 maanden van de dracht is het verstandig koperrijk voer te geven aan de merrie. Om het veulen na de geboorte zelf ook nog koperrijk voer te geven verkleind niet de kans op OC/OCD.

Daarnaast kan overvoeding bij jonge paarden de ziekte verergeren. De jonge paarden krijgen dan een te hoge energievoorziening. De groei van de beenderen gaat dan te snel waardoor vergroeiingen op het bot ontstaan. Krijgt het jonge paard daarnaast wel veel beweging dan neemt dat een deel van de energievoorziening weg voor het groeiproces.

Voer Hartog Lucerne-mix voor de ondersteuning van de ontwikkeling van spieren, botten en gewrichten. Zangersheide voert ook Lucerne-mix aan de jonge paarden. Lees hier over het voerbeleid van Zangersheide.

Beweging

Beweging is zeer belangrijk bij de opfok van jonge paarden. Kraakbeen wordt sterker als het paard beweging krijgt. Beweging zorgt ook voor een betere doorbloeding en daardoor voor een betere voeding van het kraakbeen, bot en pezen. En daarnaast is beweging belangrijk voor het verkleinen van de energievoorziening, zoals hierboven te lezen is. Intensieve belasting moet bij jonge paarden echter wel voorkomen worden omdat dit tot overbelasting leidt, waardoor pezen en kraakbeen kunnen worden aangetast waarna er geen volledig herstel meer is.

Lees meer over de Behandeling OC/OCD

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Lucerne-mix - Vezelrijk Ruwvoer

€ 16,73 (incl. BTW)

Hartog reviews - Klantervaringen

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie