0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

stdClass Object
(
  [article_layout] => _:default
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 1
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
)

Snotneus en verkoudheid

Snotneus en verkoudheid bij het paard

Heeft uw paard iedere winter weer last van verkoudheid? Of is uw paard niet fit?

Ondersteun de weerstand met deze 5 voedingstips!

In de winter is het risico op verkoudheid en kwaaltjes extra groot. Paarden eten over het algemeen weinig tot geen gras waardoor er minder weerstand-ondersteunende vitamines zoals vitamine E wordt opgenomen. Opgeslagen ruwvoer zoals hooi verliest tijdens de opslag een deel van de vitamines. Ook veroorzaakt het winterweer eerder problemen omdat in de kou virussen langer kunnen overleven. De luchtvochtigheid in de winter is een stuk lager dan in de zomer en kan een negatief effect hebben op het functioneren van het slijmvlies in de neus en mond. Hierdoor worden de slijmvliezen eerder geïrriteerd en hebben bacteriën en virussen meer kans om het lichaam binnen te dringen.

Met gezonde voeding en bewust stalmanagement houdt u het paard in de winter fit.

Tip 1: Check uw hooi: hoe oud is het precies? Door langdurige opslag neemt het vitamine E gehalte af. Krijgt het paard voldoende vitamine E? Analyseer het hooi of geef krachtvoer of een supplement met (natuurlijk) vitamine E en selenium.

Eén van de belangrijkste functies van vitamine E in het lichaam is de werking als antioxidant in het immuunsysteem. Het beschermt cellen tegen vrije radicalen die vrij komen tijdens bijvoorbeeld inspanning. Vrije radicalen zijn kleine schadelijke deeltjes die worden geproduceerd tijdens de verbranding van eiwitten, vetten en koolhydraten. In het lichaam wordt vitamine E voornamelijk opgeslagen in klier-, spier- en vetweefsel, de testes, bloedplaatjes en de lever. Vitamine E (tocoferol), speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. 

Balance - Paardenmuesli

Balance - Vezelrijke Muesli

Balance vezelrijke muesli is een totaalvoer voor recreatie- en hobbypaarden zonder toegevoegde melasse. Balance paardenmuesli bevat uitsluitend natuurlijke ingrediënten, waaronder structuurrijke Luzerne, waarvan bekend is dat het de darmflora stimuleert en bijdraagt aan een optimale spijsverterin...


Tip 2: Check uw krachtvoer: Voert u een basisbrok of basismuesli? Dan hebt u bij een paard van 600 kg gemiddeld 2 kg voer nodig om de dagelijkse behoefte aan vitaminen, mineralen en sporenelementen te dekken. Voert u sportbrok of sportmuesli dan hebt u voldoende aan 1 – 1,5 kg per dag per dag. Een groot deel van de Nederlandse paardenbezitters rijdt recreatief of in de lichte sport. In de praktijk nemen we dan ook waar dat onze klanten vaak minder dan twee kg brok of muesli voeren. Paarden die topsport verrichten hebben naast de basisbehoefte ook extra voedingsstoffen nodig om te kunnen herstellen na de training en om het uithoudingsvermogen te ondersteunen.

In Nederland zijn veel paarden en pony’s te dik. Daarom kiezen veel paardenbezitters ervoor om minder krachtvoer aan te bieden. Uiteraard een verstandig besluit! Echter wordt hierdoor het vitaminegehalte welke de weerstand van het paard kunnen ondersteunen beperkt. Bij lage krachtvoergift is het wenselijk de kwaliteit van het ruwvoer rantsoen te optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan het voeren van extra Luzerne. Luzerne is rijk aan vitaminen en mineralen en heeft een zeer laag energiegehalte. Paarden en pony’s krijgen hierdoor alle nodige bouwstoffen binnen zonder te dik, heet of nerveus te worden.

Energy Classic Hartog - paardenvoer

Energy Classic - Granenmix met Haver

Hartog Energy Classic is een granenmix met haver voor een hoge energiewaarde en hoge vitaminering. De energie uit haver komt snel vrij. Door deze snelle energie is de Energy Classic speciaal geschikt voor disciplines waarbij explosieve prestaties gevraagd worden, zoals de draf- en rensport, event...


Tip 3: check vóór de winterperiode het paard op een wormbesmetting: Paarden die geïnfecteerd zijn door een wormbesmetting gaan uiteindelijk in weerstand en conditie achteruit. Verzamel enkele mestballen van uw paard en laat ze onderzoeken door uw DA.

Wormbesmettingen zijn er in vele soorten en maten. Door een wormbesmetting in de darmen, het bloed of de longen wordt de opname van voedingsstoffen ernstig gehinderd. In de praktijk ontstaat vaak bloedarmoede met als gevolg: een slechte conditie, slechte prestaties en een verminderde vachtkwaliteit Bij een lage weerstand hebben bacteriën en virussen meer kans om schade te veroorzaken omdat het lichaam zelf niet goed in staat is om voldoende antistoffen aan te maken.

Energy Special Hartog muesli zonder haver

Energy Special - Granenmix zonder Haver

Deze speciale Energy granenmix zonder haver bevat langzaam vrijkomende energie. De Energy Special - Granenmix zonder Haver geeft ondersteuning in het uithoudingsvermogen waardoor het paard de zware oefeningen gemakkelijker uitvoert zonder dat het paard heet of nerveus wordt.

Strength

Muesli zonder h...


Hartog voerbox XL: De Hartog Voerbox XL kan ingezet worden tijdens het verstrekken van Hooi, kuilgras en de Hartog Compact baaltjes zoals de Hartog Compact Gras en de Hartog Gras-mix. De voerbox is uitgerust met een metalen rek. Dit rek voorkomt morsen en vertraagt de opname van de ruwvoeders aanzienlijk.

paard in de kou zonder snotneus en verkoudheid

paard in de kou zonder snotneus en verkoudheid

Tip 4: Voorkom pijn en stress: Misschien een open deur maar pijn en stress hebben een negatieve invloed op de gezondheid van het paard.  Door pijn en stress worden de welbekende vrije- radicalen gevormd in het lichaam en ontstaat er veel spanning.

Paarden zijn kuddedieren en zijn graag buiten en in gezelschap van andere soortgenoten. In de winter is het in ons klimaat lastiger om het paard veel buiten te laten lopen. De graszode wordt kapot getrapt, door het natte weer krijgt het paard eerder mok en de nattigheid zorgt voor tal van andere ongemakken. Het sociale contact neemt hierdoor af. Zorg er ook in de winterperiode voor dat er voldoende contact is met andere soortgenoten. Afleiding en bezigheid is belangrijk. Paarden die niet of in mindere mate buiten staan en minder beweging krijgen kunnen toch beziggehouden worden door verschillende middelen, namelijk:

 • Laat het paard nooit 24/7 alleen staan, maar huisvest ze samen
 • Verdeel het ruwvoer in minimaal 4 beurten per dag
 • Vertraag de ruwvoeropname door het aanbieden van ruwvoer in een slowfeeder zoals de Hartog Voerbox XL of het Hartog ruwvoer net
 • Hang speelmateriaal in de box
 • Ga regelmatig wandelen/bewegen met het paard
 • Bedenk naast het trainen in de manege andere leuke en leerzame bezigheden

Tip 5: Blijf ook in de winter bewegen: Beweging is het beste medicijn tegen kwaaltjes! Beweging houdt het paard gezond, in conditie en soepel. Als het slecht weer is zijn we eerder geneigd om binnen bij de kachel te blijven. Toch heeft een half uurtje lichte beweging/arbeid een positieve invloed op de gezondheid van het paard. Beweging stimuleert de darmwerking, de bloedsomloop, voorkomt verveling en vermindert de kans op stalbenen. Dus hup, de deur uit! Voor een half uurtje sporten en bewegen.

(Intensief) sporten brengt een verhoogde productie van vrije radicalen met zich mee. Moeten paarden zich daar nu tegen weren door allerlei antioxidanten (supplementen met combinaties van vitamines, mineralen, kruiden en enzymen) te eten? Allereerst blijken de natuurlijke antioxidant systemen van het getrainde paard beter ontwikkeld te zijn dan van ongetrainde paarden. Een doordachte opbouw van het trainingsschema, volwaardige voeding (veel ruwvoer en een uitgebalanceerd krachtvoer rantsoen met, voldoende onverzadigde vetten en goed verteerbare eiwitten) en voldoende rust zijn hierbij doorslaggevend.

Gras-mix Hartog ruwvoer paardenvoer van gedroogd gras voor oudere paarden

Gras-mix - Gedroogd Gras met Structuurbrok

Hartog Gras-mix bevat een hoogwaardige kwaliteit gedroogd gras verrijkt met structuurbrok. Gras-mix is een smakelijke en gezonde ruwvoer melange die kan dienen als vervanger van Hooi of kuilgras.

Grass Mix

Gedroogd gras met structuurbrok

Hartog Gras-mix heeft de volgende kenmerken:

 • Eiwitarm en v...

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Balance - Vezelrijke Muesli

€ 18,26 (incl. BTW)

Energy Special - Granenmix zonder Haver

€ 18,81 (incl. BTW)

Energy Classic - Granenmix met Haver

€ 19,17 (incl. BTW)

Gras-mix - Gedroogd gras met structuurbrok

€ 17,39 (incl. BTW)

Lucerne-mix - Vezelrijk Ruwvoer

€ 18,17 (incl. BTW)

Hartog reviews - Klantervaringen

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie