0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 1
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
  [show_publishing_options] => 
  [show_article_options] => 
  [show_urls_images_backend] => 
  [show_urls_images_frontend] => 
)

Slome paarden

Elk paard heeft een bepaald energie niveau. Het ene paard is erg energiek, alert of “heet” in de omgang en het andere paard is juist rustiger, sloom of wordt lui genoemd. Sommige paarden hebben nou eenmaal een rustig karakter en vaak is dit deels ook afhankelijk van het ras. Wanneer je een paard hebt welke niet zo energiek is, is het wel altijd belangrijk om uit te zoeken of er geen onderliggende oorzaken hiervoor zijn. In dit artikel behandelen we een aantal redenen welke er mogelijk voor kunnen zorgen dat je paard niet zoveel energie heeft.

Direct naar..

Lichamelijke problemen

Lichamelijke ongemakken kunnen er voor zorgen dat een paard zich niet energiek voelt. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht van je paard. Overgewicht belemmert een paard in zijn beweging en uithoudingsvermogen waardoor hij niet optimaal zal kunnen lopen. Daarentegen kan ondergewicht en een gebrek aan spiermassa er voor zorgen dat een paard niet genoeg energie heeft om energiek te bewegen. Het is dus belangrijk om zijn lichaamsconditie goed te beoordelen en in de gaten te houden. Ook ziektes en andere aandoeningen zoals een maagzweer of pijn ergens in het lichaam kunnen er voor zorgen dat het paard terughoudender wordt in zijn beweging. Een dierenarts of andere specialist zal vast moeten stellen of het paard ongemak ervaart door lichamelijke problemen.

Niet passend harnachement

Wanneer jouw paard tijdens het rijden vooral traag is, weigert of staakt, zou het kunnen komen door slecht passend tuig. Een zadel welke slecht past verhindert het paard in zijn bewegingen waardoor hij niet optimaal kan bewegen. Het is raadzaam om regelmatig het zadel van je paard na te laten kijken door een specialist. Daarnaast kan een niet passend hoofdstel en/of bit ook voor ongemak of pijn zorgen. Zorg ervoor dat het gebit van het paard in orde is, dat het bit goed past en dat het hoofdstel juist is afgesteld. 

Het dieet van het paard

Een dieet welke niet voldoet aan de energiebehoeftes van het paard zal er voor zorgen dat het paard niet in optimale conditie is. De balans tussen energie, eiwit, mineralen en vitaminen en de specifieke energiebehoeften zullen afgestemd moeten worden op het gebruiksdoel van het paard. Allereerst is het belangrijk dat het paard voldoende ruwvoer krijgt aangeboden van goede kwaliteit en dat daarnaast eventuele tekorten worden aangevuld. Om er echt zeker van te zijn hoeveel je paard binnen krijgt via zijn ruwvoer, kun je een ruwvoeranalyse laten doen om zo eventuele aanvullingen op het ruwvoer rantsoen te optimaliseren.

Wanneer blijkt dat een laag energieniveau nou eenmaal bij het karakter voor jouw paard hoort, en je toch actief wilt rijden, kun je dit ook aanpassen in de voeding. Een beetje snelle energie in de vorm van haver of krachtvoer in combinatie met training kan het paard levendiger maken. Een krachtvoer met snelle energie is de Hartog Energy Classic, een dit is een uitstekende granenmix met haver. Deze granenmix bevat voldoende energie voor sportieve prestaties tijdens duurprestatie en piekprestaties.

Training

Naast het lichamelijk fit houden van je paard, is het ook erg belangrijk dat hij mentaal fit blijft. Probeer voor afwisseling te zorgen in de trainingen zodat het paard niet altijd hetzelfde hoeft te doen. Maakt naast je training in de bak bijvoorbeeld eens een buitenrit of rijd een keer in het weiland in plaats van in de bak. Afwisseling zal er voor zorgen dat je paard gemotiveerder blijft om te werken en daarnaast is het voor zijn lichamelijke ontwikkeling ook goed om af en toe eens wat anders te doen. 

Meer informatie?

Vraag je je af of het dieet van jouw paard voor genoeg energie zorgt? Of heb je na het lezen van dit artikel nog andere vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij staan er bij Hartog altijd voor open om mee te denken en een blik te werpen op het rantsoen van jouw paard. 

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Energy Classic - Granenmix met Haver

€ 19,17 (incl. BTW)

Lucerne-mix - Vezelrijk Ruwvoer

€ 18,17 (incl. BTW)

Hartog reviews - Klantervaringen

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie