0229 58 12 32
  Beschikbaar

stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 1
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
  [show_publishing_options] => 
  [show_article_options] => 
  [show_urls_images_backend] => 
  [show_urls_images_frontend] => 
)

Pensverzuring bij kalveren

Lucerne-mix voor kalveren

Essentieel voor de ontwikkeling van de pens bij het jonge kalf is de zuurgraad in de pens.  Bij de opstart van de pens ontwikkelen zich vluchtige vetzuren waardoor de pens licht zuur is. Deze vetzuren stimuleren de aanmaak van pens pupillen en zijn uitermate belangrijk voor een optimale pensontwikkeling bij kalveren. Het gehalte vluchtige vetzuren in de pens is afhankelijk van de snelheid waarmee koolhydraten in de pens om worden gezet in vluchtige vetzuren. Dit wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid en de soort krachtvoeders.

Kauwen voorkomt pensverzuring

Energierijke voeders met veel suiker en zetmeel veroorzaken meer vluchtige vetzuren (bijvoorbeeld maïs). Vluchtige vetzuren verdwijnen via de wand van de pens of stromen weg met de pensinhoud naar de boek- en lebmaag. Vooral bij snel afbreekbare koolhydraten (suiker en zetmeel) kan de pH waarde in de maag snel dalen. Bij een daling van de pH waarde onder de 5 in de pens ontstaan er geen vetzuren maar melkzuren. Hierbij spreken we van pensverzuring. Pensverzuring is voor kalveren ontzettend schadelijk omdat hierdoor een disbalans in de pensflora ontstaat, de bacteriën sterven en het bloed verzuurt. De pensinhoud heeft buffers nodig voor de schommelingen van de pH waarde in de maag. Bicarbonaat is een van deze buffers. Bicarbonaat stroomt de pens in via speeksel en wordt uitgewisseld tegen vluchtige vetzuren bij opname van deze vetzuren door de penswand. Het is daarom belangrijk het vroegtijdig herkauwen bij het jonge kalf te stimuleren en de opname van vluchtige vetzuren te bevorderen door de penswand. Een constante kwaliteit ruwvoer met veel structuur en een goede opname helpt hierbij. Ook schoon en voldoende drinkwater is voor kalveren van essentieel belang. Water is het enige vloeibare middel dat helpt bij de ontwikkeling van de pensflora.

Stimulerende effect op de penswand

Luzerne houdt ook als het product vochtig wordt het stimulerende effect op de penswand. Veel andere gewassen bevatten droog veel prik maar zodra het product vochtig wordt in de pens of bijvoorbeeld in de mengwagen, verliest het de stimulerende en prikkende werking op penswand en darmen. De prik stimuleert de spier in de penswand waardoor er een dikke en sterke spierwand met een groot wandoppervlakte ontstaat die het mogelijk maakt het rantsoen en de bacterieflora goed met elkaar te mengen. Daarnaast worden gevormde gassen naar voren geduwd, zodat deze via de slokdarm weer kunnen verdwijnen.

Voor kalveren worden goede resultaten behaald met onze Lucerne-mix, een mengsel van luzerne, alexandrijnse klaver en groen geoogste snijhaver in zakken van 20 kg voor de paardenhouderij die geleverd wordt bij onze verkooppunten verspreid over heel Nederland. Door de toevoeging van melasse is het product smakelijker en bedrijfstechnisch kunnen klein verpakkingen handiger zijn. Meer informatie: Lucerne-mix voor kalveren

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Lucerne-mix voor kalveren

€ 17,66 (incl. BTW)

Luzernebrok Bulk

€ 0,00 (incl. BTW)
Batch Big Bag

Grasbrok in Big Bag

€ 0,00 (incl. BTW)

Hartog reviews - Klantervaringen

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie