0229 58 12 32
  Niet beschikbaar


stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 1
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
  [show_publishing_options] => 
  [show_article_options] => 
  [show_urls_images_backend] => 
  [show_urls_images_frontend] => 
)

Mijn paard of pony is te dun. Wat nu?

Paard te dun

Mijn paard of pony zou wel wat mogen aankomen. Hoe kan ik dit verantwoord aanpakken?

In de vrije natuur eet een paard of pony ongeveer 14 tot 16 uur per dag vezelrijk groenvoeder. Het beste is om dit zo goed mogelijk na te bootsen. Een paard mag per dag zo veel ruwvoer eten als het op kan. Wanneer een paard onbeperkt kan eten, stopt het paard zelf wanneer het vol zit. Als het hooi of de voordroog kuil dat wordt gevoerd niet rijk genoeg is kan er voor gekozen worden dit te vervangen (of om een deel hiervan te vervangen) door Hartog Compact Gras of Hartog Hartog Gras-mix. Het is de bedoeling dat het dier meer energie binnenkrijgt dan dat het verbrand zodat de energie op wordt geslagen als vet. Een goed uitgebalanceerd voedingspatroon is hierbij zeer belangrijk. Niemand wil dat het door de hoge energiegehaltes in het voer erg wild en onhandelbaar wordt. 

Verhoogd energie gehalte

Een goede oplossing voor dit probleem is het voeren van Lucerne-mix naast het huidige rantsoen. Lucerne-mix bestaat uit vers gehakselde luzerne vermengt met groen geoogste haver. Deze combinatie staat garant voor een verhoogd energie gehalte met een gereduceerd gehalte aan verteerbare eiwitten. Verder is er aan deze ruwvoeder mix melasse en plantaardige olie toegevoegd. Lucerne-mix bevat alle dagelijkse bouwstoffen zoals vitaminen, mineralen, spoorelementen en aminozuren. De Lucerne-mix kan naar behoefte 2 tot 3 maal daags naast het hooi of voordroog kuil gevoerd worden. Het kan gevoerd worden in de Hartog Voerbox XL of bijvoorbeeld in een 10 liter emmer. Wanneer de emmer goed wordt aangedrukt kan er 2 kg in de emmer. Wanneer u Hartog Lucerne-mix gaat voeren is het verstandig om het langzaam op te bouwen en niet in één keer drie emmers daags te voeren. Kijk hoe het paard reageert wanneer u meer ruwvoer voert.

Voerbox XL ruwvoerHet kan zijn dat het ruwvoeders aanzienlijk in hoeveelheid is verhoogd en dit geen resultaat geeft bij het paard of de pony. Wanneer dit probleem zich voordoet kan de hoeveelheid krachtvoer verhoogd worden met 1 tot 1.5 kg per dag, bouw dit langzaam op. Paarden moeten goed kunnen wennen aan een nieuw voedingspatroon. Het krachtvoer kan ook vervangen worden door een ander soort krachtvoer met rijkere samenstelling. Uit het assortiment van Hartog kan gebruik gemaakt worden van de Balance. Deze granenmix is uitstekend geschikt voor paarden die lichte arbeid verrichten. Wanneer er zware arbeid wordt verricht en te weinig energie uit het huidige voer wordt gehaald kan er Energy Classic of Energy special gevoerd worden. Naast de Lucerne-mix kan er 2 tot 3 kg per dag gevoerd worden.

Niet alleen het voedingspatroon kan invloed hebben op de conditie en het vetpercentage van het paard. Een worminfectie, gebitsproblemen, stress en pijn kunnen bijdragen aan een te dun paard. Wanneer een paard snel afvalt schakel dan een dierenarts in.

Natuurlijke vitaminen, mineralen en spoorelementen

Lucerne-mix bevat meer dan genoeg vitaminen, mineralen en sporenelementen om in de basisbehoefte van het paard te voldoen. De vitaminen en mineralen in Lucerne-mix onderscheiden zich van krachtvoer, omdat deze gehalten in Lucerne-mix puur natuurlijk gevormd zijn.

Volledig verteerbare eiwitten

Eiwitten in (voordroog) kuil en hooi die ontstaan door kunststof bemesting zijn veelal slecht verteerbaar en kunnen nadelige effecten veroorzaken. Bij luzerne (vlinderbloemige) daarentegen wordt door wortelknolbacteriën de stikstof uit de lucht gebonden, met als resultaat een aminozurenpatroon dat zorgt voor volledig verteerbare eiwitten. Daarnaast speelt het kunstmatige droogproces van luzerne een grote rol in de vertering van eiwitten voor paarden. Door de kortdurende verhitting worden eiwitten voor een deel afgebroken, zodat ze gemakkelijker opgenomen kunnen worden door het paardenlijf.

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Hartog reviews - Klantervaringen

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie