0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 1
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
)

Oorzaak OC/OCD bij paarden

Een gewricht van een paard is opgebouwd uit twee of meerdere botten die met elkaar scharnieren. Op beide bot uiteinden zit een laagje kraakbeen. Tussen die twee laagjes kraakbeen zit een gewrichtsspleet die gevuld is met gewrichtsvloeistof (synovia).

In de embryonale fase, dat is de vroegste ontwikkelingsfase van het nog ongeboren veulen, worden alle beenderen van het veulen in de vorm van kraakbeen aangelegd. Als het veulen geboren wordt tref je dus veel kraakbeen aan. Al voordat het veulen geboren wordt begint dat kraakbeen bot te worden en dit gaat verder na de geboorte. Zo wordt het kraakbeen dus langzamerhand allemaal omgevormd tot bot. Om te kunnen groeien zit aan beide uiteinden van ieder bot een groeischijf. Deze groeischijf bestaat uit kraakbeen en vermenigvuldigd zich. Dit kraakbeen wordt, net als in de baarmoeder, omgezet in bot en zo groeit het veulen.

Oorzaak OCD bij paarden

Op jonge leeftijd gaat er iets mis met de stofwisseling, hierdoor wordt de groei van het kraakbeen verstoord. De oorzaak van OC/OCD bij paarden is dus en storing in de omzetting van kraakbeen naar bot. Hierdoor is het bot onregelmatig aan het uiteinde en vertoont het kraakbeen op sommige plaatsen een verdikking. OC/OCD ontstaat meestal bij paarden van 4 maanden tot 2 jaar oud.

Kraakbeen wordt gevoed door de gewrichtsvloeistof, maar op de plekken waar een verdikking zit kan de voeding niet goed plaatsvinden. Hierdoor verzwakt dat deel kraakbeen en ontstaan er scheurtjes. Door belasting kunnen er stukjes kraakbeen vervolgens loslaten. Deze losse stukjes kunnen zich door beweging in het gewricht gaan verplaatsen. Het is afhankelijk van de plaats in het gewricht of deze deeltjes veel of weinig beschadiging geven. In veel gevallen treden er geen negatieve effecten op en heeft het paard er dus geen last van.

De losse bot stukjes kunnen irritatie veroorzaken. Op de plek waar het losse stukje bot vandaan komt, komen er stoffen vrij die zorgen voor de productie van veel en dun gewrichtsvloeistof. Het gewricht ziet er hierdoor dik uit en de smering wordt minder waardoor in een later stadium artrose kan ontstaan. Op bepaalde plaatsen kan het kraakbeen geheel verdwijnen, het bot heeft zo direct contact met de gewrichtsvloeistof. Dit heeft bot oplossingen tot gevolg waardoor cysten ontstaan, dit zijn holtes in het botstructuur.

Röntgenfoto’s

Op een röntgenfoto kan OC/OCD bij paarden snel worden herkend. Het heeft echter weinig zin om een eenjarig paard al op de foto te zetten, omdat de botstructuur dan nog veranderingen ondergaat. Het kan zelfs zo zijn dat een jong paard over de aandoening heen groeit. Een volledige röntgenkeuring is pas zinvol vanaf een leeftijd van 2,5 tot 3 jaar.

Lees meer over het Voorkomen OC/OCD.

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Lucerne-mix - Vezelrijk Ruwvoer

€ 17,05 (incl. BTW)

Hartog reviews - Klantervaringen

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie