0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

Sluiten  
stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 1
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
)

Hoestende paarden

Stofallergie of luchtwegproblemen zijn veel voorkomende aandoeningen bij paarden. Ieder paard hoest wel eens. Het is vaak moeilijk te bepalen bij paarden wanneer het om een onschuldige hoest gaat en wanneer de dierenarts gebeld moet worden.

Probleem

Als een paard hoest, komt dat door inademen van (stof)deeltjes die de luchtwegen direct irriteren of door een beschadiging van het luchtwegslijmvlies, veroorzaakt door infecties met bacteriën of virussen. Dit kan duiden op één van de volgende drie aandoeningen:

1. Chronische bronchitis bij paarden
2. Astmatische bronchitis bij paarden
3. Dampige paarden / Emfyseem

Voorkomen

Bij alle groepen van hoestende paarden is het minimaliseren van stof in de omgeving van uw paard van cruciaal belang. Paarden met bronchitis hoesten zo nu en dan en hebben soms wat neusuitvloeiing, maar daar blijft het bij. Veel paarden ontwikkelen in dit stadium een soort overgevoeligheid voor stof. Met name stof, schimmels en bacteriën uit hooi en stro spelen daarbij een rol.

Stof is een heel ruim begrip waar alle deeltjes onder moeten worden verstaan die in de lucht voor kunnen komen (uit hooi, stro, zaagsel, zand, cement, pollen, rieten daken, vegem in de stal etc). Ook gassen, zoals zwaveldioxide, ammoniak, stikstofoxiden e.d. kunnen prikkelend werken.

Maatregelen

 • Geef een hoestend paard de nodige rust
 • Vervang het stro in de stal door houtkrullen, omdat stro ook stof, schimmels en mijten bevat
 • Het paard mag geen droog hooi meer krijgen. Als u toch hooi wilt blijven voeren, dompel dit dan onder in een bak water alvorens het te voeren
 • Voer bij voorkeur goede kwaliteit voordroogkuil, of Hartog Gras-mix of Hartog Compact Gras als ruwvoer. Hartog Gras-mix en Hartog Compact Gras zijn in hele korte tijd op hoge temperatuur gedroogd, waardoor bacteriën, stof, schimmels en mijten in het product zijn vernietigd.
 • Houdt de stal stofvrij
 • Zorg voor goede ventilatie in de stal
 • Voorkom tocht in de stal
 • Mest regelmatig, liefst dagelijks, uit

Een verstandige eigenaar doet er alles aan om het stof te verminderen en het stalklimaat te verbeteren. Natuurlijk zijn er dan nog steeds paarden die blijven hoesten. Dan kunnen medicijnen nodig zijn om de situatie te verbeteren.

Dierenarts waarschuwen

Als uw paard koorts heeft, neusuitvloeiing vertoont en ‘nergens meer zin in heeft’ is het belangrijk de dierenarts te laten beoordelen wat de ernst van de ziekte is en welke therapie nodig is. Er zijn diverse medicijnen en middelen om een hoestend paard te genezen. Lees meer over Stofallergie bij paarden genezen.

Als uw paard slechts enkele malen hoest, maar verder geen ernstige ziekteverschijnselen vertoont, is het ook verstandig uw dierenarts te raadplegen. Dit hoesten van uw paard kan namelijk ook een teken zijn van een chronische luchtwegaandoening. Hoesten is immers altijd een reactie op irritatie van de luchtwegen.

Maak altijd de voorgeschreven kuur met medicamenten af!

Bron: S.Boerma, Paardenkliniek Garijp

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Gras-mix - Gedroogd gras met structuurbrok

€ 16,10 (incl. BTW)

Compact Gras - Gedroogd Gras

€ 16,10 (incl. BTW)

Hartog reviews - Klantervaringen

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie