0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 1
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
  [show_publishing_options] => 
  [show_article_options] => 
  [show_urls_images_backend] => 
  [show_urls_images_frontend] => 
)

De voordelen van graanvrij paardenvoer

Is graanvrij paardenvoer een voorbijgaande trend in paardenvoer land? Of hebben we hier te maken met een nieuwe, blijvende ontwikkeling? Steeds meer paardenvoerfabrikanten ontwikkelen graanvrije paardenvoeders om in te kunnen spelen op de toenemende vraag. Dat is niet gek, want steeds meer mensen uiten zich vol lof over de voordelen van graanvrij paardenvoer. Dit roept echter vragen op. Kunnen we wel zonder graan? Waarom zit er eigenlijk graan in paardenvoer en wat zijn de alternatieven? We vertellen u graag meer over graanvrij paardenvoer.

Direct naar…

Waarom wordt er al jaren graan toegevoegd aan paardenvoer?

Voordelen graanvrij voeren paard

Bepaalde grondstoffen worden altijd al door paarden gegeten, bijvoorbeeld gras, kruiden, wortelen van planten en schors van bomen. Deze voeding behoort tot het natuurlijke voedselpatroon van paarden in de natuur. Graan wordt pas recenter aangeboden aan het paard. Paarden die vroeger veel op het land werkten, hadden een hoge energiebehoefte en minder tijd om te eten. In die tijd was het voeren van graan zeer efficiënt vanwege het hoge energiegehalte dat graan te bieden heeft.

Enkelzijdig graan of toch een granenmix voor je paard?

Uit recente studies blijkt dat het niet verstandig is om paarden enkelzijdige granen te voeren. Daarom bestaat hedendaags krachtvoer niet langer enkel uit enkelvoudige grondstoffen, zoals haver. Haver bevat namelijk veel fosfor. Door (grote hoeveelheden) enkelzijdig haver te voeren raakt de calcium- en fosforopname van paarden uit balans. Hierdoor kunnen er gezondheidsklachten ontstaan.

Tegenwoordig zijn de grondstoffen voor krachtvoer beter in balans. Door een mix van verschillende granen toe te voegen in krachtvoer, wordt de energie beter verdeeld over de prestatie. Haver heeft bijvoorbeeld een relatief laag zetmeelgehalte, maar is gemakkelijk te verteren, waardoor de energie snel vrijkomt. Haver heeft tevens een relatief hoog eiwit- en vetgehalte. Gerst heeft een veel hoger zetmeelgehalte ten opzichte van haver, maar wordt langzamer verteerd en opgenomen. Bovendien ondersteunt gerst het paard in het uithoudingsvermogen.

Is graan alleen geschikt voor paarden in de sport?

Een granenmix wordt voornamelijk gevoerd om energie toe te voegen aan het rantsoen. Granenmixen zijn daarom bij uitstek geschikt om paarden die moeten presteren te voorzien van energie. Granenmixen of muesli’s met haver, zoals de Hartog Energy Classic (zie hieronder), ondersteunen tijdens een piekprestatie en geven het paard meer pit. Granenmixen of muesli’s zonder haver, maar met veel gerst en olie of oliehoudende zaden, zijn geschikt voor paarden die een duurprestatie verrichten en ondersteunen het uithoudingsvermogen. In de meeste gevallen worden paarden niet heet van dit soort producten. Bij Hartog wordt dan vaak gekozen voor de Hartog Energy Special met extra magnesium en zonder haver.

Energy Classic Hartog - paardenvoer
Energy Classic - Granenmix met Haver

Hartog Energy Classic is een granenmix met haver voor een hoge energiewaarde en hoge vitaminering. De energie uit haver komt snel vrij. Door deze snelle energie is de Energy Classic speciaal geschikt voor disciplines waarbij explosieve prestaties gevraagd worden, zoals de draf- en rensport, eventing en springsport.

Muesli met haver voor topprestaties

Energy Classic is samengesteld op basis...


Paardenvoer met alle benodigde vitaminen en mineralen

Tegenwoordig worden granen bewerkt voordat ze in krachtvoer worden verwerkt. Granen lenen zich uitstekend om te verhitten, poffen en pletten. Door de verandering van structuur wordt graan beter verteerbaar. Hierdoor is het minder belastend voor de darm van het paard. Muesli’s zoals de Hartog Balance vezelrijke muesli worden daarom verrijkt met bewerkte granen, zodat ze ook ingezet kunnen worden bij paarden die geen of lichte arbeid verrichten. Basis muesli’s bevatten tegenwoordig veel meer dan alleen graan. Zo wordt er bij Hartog al jaren gewerkt met vezelrijke grondstoffen, zoals Luzerne en graansoorten die van nature veel vezels bevatten en weinig energie, zoals spelt. Doordat we deze vezelrijke grondstoffen toevoegen, zijn deze muesli’s zeer geschikt voor paarden die recreatief worden bereden. Alle Hartog muesli’s bevatten een goede balans van alle benodigde vitaminen, mineralen en sporenelementen. Deze voedingsstoffen zijn in iedere muesli afgestemd op het specifieke granenmengsel en de prestatie die verwacht wordt van het paard.

Graan bevat meer dan alleen energie

Naast eiwit, suiker en zetmeel bevat graan voedingstoffen voor je paard. De samenstelling van deze stoffen is afhankelijk van het type graan. We leggen graag uit hoe de basis eruitziet:

 1. Het meellichaam, het binnenste gedeelte, bevat voornamelijk zetmeel en eiwit. Bij het kneden vormt dit gluten;
 2. De aleuronlaag, de dunne laag om het meellichaam, bevat veel B-vitamines en mineralen;
 3. De zemel, de buitenste laag van de graankorrel, bevat vezels, B-vitamines, spoorelementen, bioactieve stoffen en enzymen;
 4. De kiem bevat onverzadigd vet, B-vitamines, vitamine E, mineralen en antioxidanten.

Waarom kiezen voor graanvrij rantsoen voor je paard?

Ondanks de voordelen van graan, is het beter dat bepaalde paarden grote hoeveelheden graan vermijden. We hebben de desbetreffende doelgroepen op een rij gezet.

 • Paarden met obesitas;
 • Paarden met glutenallergie (dat zijn er maar heel weinig);
 • Paarden met regelmatig terugkerende hoefbevangenheid;
 • Paarden met darmproblemen, zoals chronische dunne mest;
 • Paarden die op geen enkele wijze inspanning verrichten.

Vooral paarden met suikergerelateerde aandoeningen, zoals hoefbevangenheid en insulineresistentie, reageren slecht op grote pieken in hun bloedsuikerspiegel. Grote hoeveelheden krachtvoer met veel suiker en zetmeel worden bij deze doelgroep daarom sterk afgeraden. Toch ontstaan de meeste problemen bij deze paarden wanneer ze gras eten. Bijvoorbeeld in het voorjaar, wanneer het fructaangehalte in gras erg hoog kan oplopen. Ook paarden die op geen enkele wijze inspanning verrichten kunnen prima zonder graan. Het voeren van een basis krachtvoer, zoals een muesli met graan, kan bij deze paarden echter in de meeste gevallen geen kwaad.

Welke graanvrije opties zijn er?

Om de verschillende opties weer te geven hebben we vier scenario’s uitgewerkt:

Het recreatiepaard

Analyseer eerst je ruwvoer, zo wordt duidelijk welke voedingstoffen het paard tekort komt. Vul het ruwvoerrantsoen aan met Hartog Compact Gras of Gras-mix om de hoeveelheid droge stof en vezels te waarborgen. Vul het ruwvoerrantsoen aan met Hartog Lucerne-mix als je eigen ruwvoer onvoldoende eiwit bevat. Bij analyses onder de 12% ruw eiwit raden we altijd aan om extra Lucerne-mix of luzernebrok bij te voeren.

Voeg eventueel een extra balancer of supplement voor paarden toe naast je ruwvoer om de vitaminen en mineralen te waarborgen.

Het sportpaard

Sportpaarden die in de sport lopen hebben soms extra energie nodig om bijvoorbeeld ook de tweede proef of een parcours met voldoende energie uit te rijden. Het voeren van olie is een goed alternatief voor graan bij een paard. Kies bijvoorbeeld voor lijnzaad, lijnzaadbrok of lijnzaadolie. Ten opzichte van andere oliën is lijnzaad niet alleen een uitstekende energiebron, maar ook rijker aan omega-3 dan bijvoorbeeld zonnebloemolie.

Het paard met gezondheidsklachten

Paarden met gezondheidsklachten, zoals PPID, insulineresistentie, hoefbevangenheid of spierbevangenheid, hebben een hogere behoefte aan mineralen zoals bijvoorbeeld magnesium. Laat je goed voorlichten door een dierenarts of een voedingsdeskundige.

Bij maag- en darmklachten raden we de Hartog Digest aan. Dit is een ruwvoermix die het normaal functioneren van het maag- darmkanaal ondersteunt. Zo beschermt de unieke Powerstart formule uit de Hartog Digest het maag-darmslijmvlies en helpt het een verkeerde pH-waarde in de darmen te herstellen.

Het oude paard

Senioren hebben een grotere behoefte aan bouwstoffen (eiwitten) en voedingstoffen zoals vitaminen en mineralen. Naarmate een paard ouder wordt, gaat de opname-efficiëntie van stoffen in de darmen achteruit. Dit heeft vaak te maken met de kwaliteit van de bacterieflora en het darmslijmvlies.

De Hartog 5* Complete Care Senior bevat naast het goed verteerbare gras een balancer met vitaminen, mineralen en organisch gebonden sporenelementen. Deze samenstelling is speciaal ontwikkeld voor het oudere paard. De 5* Complete Care Senior kan probleemloos gecombineerd worden met de Hartog Digest. De Hartog Digest ondersteunt de ontwikkeling van een gezonde darmflora en een normaal functionerend darmslijmvlies.

De voordelen van graanvrij paardenvoer

Een van de grootste voordelen van graanvrij paardenvoer is het minimaliseren van de opname van suiker en zetmeel. Suiker en zetmeelrijke granen hebben invloed op de bloedsuikerspiegel van het paard. Na inname van het krachtvoer, krijgt een paard altijd een ‘suikerdip’, waardoor hij (tijdelijk) minder goed in staat is om te presteren.

Tijdens het omzetten van glucose (suiker) in de spieren komt er melkzuur vrij. Dit kan ertoe leiden dat de spieren van het paard eerder verzuren. Tevens hebben grote hoeveelheden suiker en zetmeel een negatief effect op de bacteriepopulatie in de darmen en heeft het een negatieve invloed op de PH-waarde in de darmen.

Paarden die tijdens de opfok weinig tot geen krachtvoer krijgen, zijn beter in staat om vezels om te zetten in energie. Hiermee kunnen we dus stellen dat het voeren van granen aan je paard ertoe kan leiden dat de darmen enigszins lui worden. Een paard is bovendien een vluchtdier. Bij het inspannen van de spieren, gebruikt het paard eerst de glucose in het lichaam.

Benieuwd welke granen er eigenlijk kunnen worden gevoerd aan paarden? Lees het op onze pagina over graan voor paarden.

Meer informatie?

Voor meer informatie over graanvrij paardenvoer kunt u gerust contact met ons opnemen. We voorzien u graag van vrijblijvend en deskundig advies.

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Hartog Digest - Product van het Jaar

€ 18,60 (incl. BTW)

Energy Special - Granenmix zonder Haver

€ 18,22 (incl. BTW)

Concept - Kruiden Sportbrok

€ 18,60 (incl. BTW)

Hartog reviews - Klantervaringen

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie