0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 1
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
  [show_publishing_options] => 
  [show_article_options] => 
  [show_urls_images_backend] => 
  [show_urls_images_frontend] => 
)

Elektrolyten bij paarden: waarom geef je het?

Paard te dik

Wanneer de temperaturen weer omhoog gaan zal je extra aandacht moeten besteden aan de verzorging van je paard. Zeker bij tropische temperaturen is het belangrijk om je paard of pony te helpen. Dit doe je door je paard af te koelen, maar je kan je paard ook ondersteunen met zijn of haar voeding. Zo kan je bijvoorbeeld elektrolyten aanvullen wanneer het warmer wordt en/of als je paard veel zweet.

Direct naar…

Wat zijn elektrolyten?

Waar je waarschijnlijk het eerste aan denkt bij elektrolyten is dat het zouten zijn, maar wist je ook dat de mineralen kalium, chloride, natrium, calcium en magnesium elektrolyten zijn? Elektrolyten zijn mineralen die door middel van positief of negatief geladen deeltjes (ionen) op worden gelost in water en bloed. Deze positief of negatief geladen ionen bevatten elektriciteit, dit is ook meteen waar de benaming “elektrolyten” vandaan komt, welke erg belangrijk zijn om de zenuw- en spierfunctie van je paard werkend te houden. Water met deze ionen zorgen ervoor dat water sneller wordt opgenomen door het lichaam. Elektrolyten zijn dus belangrijk voor de zenuw- en spierfunctie bij je paard, maar zijn daarnaast ook belangrijk voor de zuurtegraad in het bloed van je paard en het tegengaan van spierkrampen.

Wanneer geef je elektrolyten aan je paard?

Wanneer je paard veel zweet verliest deze niet alleen vocht, maar ook elektrolyten, dit kan ervoor zorgen dat je paard minder goed water op kan nemen in zijn of haar lichaam. Een resultaat hiervan kan zijn dat je paard uitdroogt, maar kan er ook voor zorgen dat er spierpijn of zelfs spierbevangenheid optreedt. Daarnaast zal je paard ook slomer zijn bij een te kort aan elektrolyten.
 
Toch heeft het geen zin om elk paard elektrolyten bij te voeren. Paarden die weinig of geen arbeid verrichten en daarnaast weinig zweten zullen geen aanvullingen nodig hebben. Voor deze paarden zitten de nodige elektrolyten namelijk voldoende in het ruw- en krachtvoer met een eventuele aanvulling van een zoutblok. Elektrolyten bijvullen doe je eventueel in de volgende situaties:

 • Paarden die zware of langdurige inspanningen leveren
 • Bij extreem warm weer
 • Wanneer je paard of pony veel zweet
 • Ziekte
 • Lange transport ritten

Het bijvoeren van elektrolyten

Als een van de bovenstaande situaties het geval is kan het dus verstandig zijn om je paard of pony elektrolyten bij te voeren. Maar hoe pak je dit het beste aan?
 
Er zijn verschillende manieren om een eventueel te kort aan te vullen. Zo zijn er verschillende supplementen, vloeibaar en in poedervorm, op de markt maar je kan er ook voor kiezen om je paard een slobber te vertrekken waar elektrolyten aan zijn toegevoegd. Een voorbeeld hiervan is de Hartog Care Promise kruidenslobber. Het voordeel hiervan is dat je paard dit makkelijk opneemt én dat hij of zij meteen water binnen krijgt. Elektrolyten moeten namelijk ten allen tijden tegelijk of samen met water worden gegeven. Door de zouten in elektrolyten zal je paard namelijk dorst krijgen en juist dan is het belangrijk om water te vertrekken om uitdroging bij je paard te voorkomen.

Extra tips bij tropische temperaturen

Naast de tip om elektrolyten bij te voeren wanneer de tempraturen extreem zijn, zijn er natuurlijk andere dingen die je kan doen om het zo comfortabel mogelijk te maken voor jouw paard of pony. Hieronder vind je enkele tips om je hierbij te helpen.

 1. Zorgt voor voldoende drinkwater. Een paard drinkt bij normaal weer zo’n 30 liter water. Wanneer de temperatuur omhooggaat kan dit oplopen tot wel 60 liter water op een dag.
 2. Vermijd de heetste uren van de dag en pas je training aan. Ga bijvoorbeeld trainen wanneer de temperaturen lager liggen. Dit is vaak vroeg in de ochtend of later in de avond, ook kan je ervoor kiezen om een dag over te slaan wanneer het extreem warm is.
 3. Zorg voor beschutting voor je paard. Regel een schaduwplek in de wei of zet je paard pas buiten wanneer het donker wordt en de temperaturen lager liggen.
 4. Regel verkoeling voor je paard. Als je de mogelijkheid hebt, spuit je paard dan bijvoorbeeld eens af, je hoeft je paard nadien niet af te schrapen. Water neemt namelijk de hitte op van je paard waardoor je paard sneller afkoelt.
 5. Gebruik zonnebrand wanneer je paard of pony een lichte neus heeft. Deze kan namelijk snel verbranden.
 6. Zorg voor extra voeding, wanneer het langdurig warm weer is kan de voedingswaarde in het gras omlaaggaan. Dit kan je zien doordat je weide droog en geel ziet. In dit geval is het verstandig om extra hooi of andere ruwvoerproducten zoals de Lucerne-mix, Gras-mix of Digest te geven. Extra krachtvoer is niet nodig!

Meer informatie?

Twijfel je of je jouw paard of pony elektrolyten moet verstrekken? Of heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij staan er bij Hartog altijd voor open om eens mee te denken over problemen met je paard en een blik te werpen op je rantsoen.

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Care Promise - Kruidenslobber

€ 18,60 (incl. BTW)

Lucerne-mix - Vezelrijk Ruwvoer

€ 17,66 (incl. BTW)

Hartog reviews - Klantervaringen

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie