0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 1
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
)

Astmatische bronchitis bij paarden

Herkenning

Bij astmatische bronchitis bij paarden is er een ontsteking van de luchtwegen door overgevoeligheid voor stof uit hooi en stro. In hooi en stro komen geregeld schimmels en bacteriën voor. Deze kunnen allergieën veroorzaken. Veel paarden blijken zo’n allergie te hebben.

Bij een astma-aanval knijpen de luchtwegen samen en wordt het paard benauwd. Een astma-aanval kan plotseling optreden, maar ook sluipend. Met de juiste medicijnen is een astma-aanval acuut weer te stoppen. Het paard is weer vrij van klachten, maar dat duurt zo lang als het paard vrij blijft van allergenen. Zodra het paard weer iets inademt waar hij niet tegen kan, komen de klachten terug.

Voorkomen

In negen van de tien gevallen zijn schimmelsporen uit organisch materiaal, meestal hooi, de oorzaak van astmatische bronchitis bij paarden. In kunstmatig gedroogde producten, zoals de Hartog ruwvoeders, komen geen schimmelsporen voor. Deze zijn vernietigd door de hoge temperatuur droging. Goed gewonnen kuil zonder schimmelsporen zou ook een alternatief kunnen zijn.

Genezen

In deze groep spelen allergie en vernauwde luchtwegen een belangrijke rol. U moet dan ook altijd medicijnen gebruiken die de luchtwegen verwijden en iets aan de overgevoeligheid van het paard doen. Ventipulmin® is hier zeker op z’n plek, maar zal ondersteund moeten worden door een middel dat de overgevoeligheid bestrijdt. Dat zijn de corticosteroïden die ingespoten kunnen worden of over het voer of per inhalatie worden toegediend.

De slijmverdunners kunnen in deze groep ook nuttig werk doen, omdat er vaak taai vastzittend slijm aanwezig is. Hoestprikkelremmers zijn in deze groep niet gewenst, omdat de symptomen wel verminderen, maar de aandoening zelf net zo hard doorgaat.

Het inhaleren bij paarden is in opkomst en heeft voordelen boven de andere manieren van medicijnen toedienen omdat de medicijnen direct op hun plaats komen.

Lees hier meer over: Stofallergie bij paarden genezen

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Gras-mix - Gedroogd gras met structuurbrok

€ 16,73 (incl. BTW)

Compact Gras - Gedroogd Gras

€ 16,73 (incl. BTW)

Grasbrok (20kg)

€ 14,86 (incl. BTW)

Hartog reviews - Klantervaringen

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie