0229 58 12 32
  Beschikbaar

stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 1
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
  [show_publishing_options] => 
  [show_article_options] => 
  [show_urls_images_backend] => 
  [show_urls_images_frontend] => 
)

Anatomie van het paard

Anatomie van het paard

Mond

Een goed gebit is het begin van een goede vertering. In de mond wordt door het kauwen het voedsel verkleind en de speekselproductie gestimuleerd.

Speeksel zorgt ervoor, dat het voedsel gemakkelijk door de slokdarm glijdt en goed mengt met maagsappen.

  Kauwtijd Speekselvorming
1 kg ruwvoer 40 min 3,5 liter speeksel
1 kg krachtvoer 10 min 1 liter speeksel

Slokdarm

Als het voedsel doorgeslikt is gaat het via de slokdarm naar de maag. Normaal gesproken gaat dit probleemloos, maar bij paarden die heel gulzig eten of onvoldoende kauwen, kan een verstopping ontstaan. Gulzige eters kunnen geremd worden met de Hartog Voerbox en/of tevens één van de Hartog ruwvoeders, zoals lucernemix of grasmixdoor het krachtvoer te mengen, hierdoor zullen zij beter op het voer kauwen.

Maag

De maag van het paard is erg klein met een inhoud van ongeveer 10 - 15 liter. Een goede vermenging van maagsappen verbetert de vertering in de dunne darm. Als de voedselbrij nat is en dus meer speeksel bevat, vermengt het beter en sneller met de maagsappen. Behalve het soort voedermiddel is uiteraard ook de hoeveelheid belangrijk voor de mate van vermenging met maagsappen. Geef een volwassen paard daarom niet meer dan 2 kg krachtvoer per maaltijd en zorg ervoor dat minimaal 60% van de energiebehoefte van het paard uit het ruwvoer komt en zoveel mogelijk verdeeld over de dag wordt aangeboden.

Dunne darm

De dunne darm van een paard is ca. 20 meter lang. De samenstelling van het voedermiddel bepaalt waar het in het maagdarmkanaal wordt verteerd. De vertering van bijvoorbeeld krachtvoer, granen en wortelen gebeurt voornamelijk in de dunne darm. Door darmbewegingen vermengt de voedselmassa zich met vloeistoffen van de darm. Vezels in de voeding beïnvloeden de mate van darmbewegingen en daarom de vertering.

Blinde en dikke darm

De blinde darm van een paard is erg groot en vult de hele rechterzijde van de buik. De blinde darm is een zakvormig orgaan, waar het voedsel enige tijd verblijft, daarna stroomt het door naar de dikke darm, die ook aanzienlijk van formaat is. In de dikke darm kunnen paarden vezels uit hooi en gras door middel van miljoenen nuttige bacteriën de voedseldelen afbreken (fermentatie). Daarna stroomt het voedsel door naar de endeldarm en verdwijnt in de vorm van mest. Bij een goede vertering produceert het paard afgeronde gladde mestballen zonder lange resten ruwvoer.  

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Hartog reviews - Klantervaringen

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie