0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

Hartog kennisbank

Giftige bomen en struiken voor paarden

In de herfst krijgen de meeste bomen prachtig kleuren wat mooie plaatjes op kan leveren. Tegen de winter verliezen de loofbomen en struiken hun bladeren en/of zaden. Ook wanneer er een herfststorm voorbij komt kunnen grote hoeveelheden bladeren al loslaten. Wanneer jouw paard in een weiland of paddock staat omringd door bomen en struiken is het belangrijk om te weten welke bladeren giftig kunnen zijn wanneer ze worden gegeten. In dit artikel behandelen we de bomen welke vooral tijdens de herfst een mogelijk een gevaar vormen voor je paard.

Lees meer

Opfok voor veulens

Wanneer de herfst van start gaat zullen de meeste veulens afgespeend worden en naar de opfok gaan. Deze gebeurtenissen kunnen best ingrijpend zijn voor het veulen en een geschikte opfok vinden voor je veulen is soms nog best lastig. Het doel van een veulen in de opfok zetten is om het veulen een omgeving te bieden waarin het zich optimaal kan ontwikkelen tot een gezond, jong paard. In dit artikel geven we een paar tips voor het afspenen en de basisbehoeften van een opgroeiend paard.

Lees meer

Paard te dik

Elektrolyten bij paarden: waarom geef je het?

Wanneer de temperaturen weer omhoog gaan zal je extra aandacht moeten besteden aan de verzorging van je paard. Zeker bij tropische temperaturen is het belangrijk om je paard of pony te helpen. Dit doe je door je paard af te koelen, maar je kan je paard ook ondersteunen met zijn of haar voeding. Zo kan je bijvoorbeeld elektrolyten aanvullen wanneer het warmer wordt en/of als je paard veel zweet.

Lees meer

Voordelen graanvrij voeren paard

Het voeren van een veulen in de eerste zes maanden

Voer is één van de belangrijkste onderdelen voor de ontwikkeling van het veulen in het eerste jaar. In deze periode maakt het veulen een enorme lichamelijk ontwikkeling door en wordt de basis gelegd van een gezonde darmflora.

De eerste 24 uur na de geboorte van een veulen

In de eerste 24 uur na de geboorte krijgt een veulen de eerste moedermelk van de merrie. Deze melk wordt ook wel biest genoemd. De antistoffen uit de biest kunnen tijdens de eerste 24 uur van het veulen nog goed door de darmwand dringen. De biest is zeer geconcentreerd, bevat veel gezonde voedingsstoffen en de antistoffen die het veulen optimaal beschermen voor invloeden van buitenaf. Het geeft een boost aan de weerstand van het veulen. Daarom is het van essentieel belang dat ieder veulen in de eerste 24 uur na de geboorte voldoende biest aangeboden krijgt. Hierbij is de eerste 6 tot 8 uur na de geboorte het belangrijkste. Wanneer een veulen dan ook na de eerste drie uur nog niks heeft gedronken bij de merrie is het verstandig om de dierenarts te bellen. Het is dan ook van groot belang om de biest niet verloren te laten gaan. Als het veulen niet bij de merrie wilt drinken kan de merrie het beste gemolken worden waardoor de biest bewaart blijft. Meer hierover lees je hier.

het veulen bijvoeren in eerste drie maanden

Tijdens de eerste maanden drinkt het veulen alleen bij zijn of haar moeder. De melk van een merrie bevat voldoende bouw- en voedingsstoffen om een veulen te laten groeien. De voeding van de merrie is van grote invloed op de kwaliteit van de melk. Zo verdubbeld bijvoorbeeld de behoefte aan eiwitten in een rantsoen van een lacterende merrie, het voeren van eiwitrijkere producten zoals merriebrok of de Lucerne-mix is dus een goede aanvulling om aan deze behoefte te voldoen. 

Omdat veulens goed kijken naar het gedrag van de merrie, en dit graag kopiëren, kunnen ze soms al kleine hapjes proeven van het rantsoen van de moeder. Dit gebeurt al vanaf +/- vier weken. Veulens die wat later in het seizoen geboren worden eten dan ook al snel de eerste hapjes gras mee in de weide. Na twee tot drie maanden daalt de melkkwaliteit/hoeveelheid bij de merrie. Het veulen begint aan de eerste hapjes veulenbrok of muesli en uiteraard voldoende ruwvoer! Doordat het veulen voedingsstoffen van andere bronnen opneemt zal de drang om melk te drinken bij de merrie afnemen.

In de eerste maanden van het jaar kan de weide nog kaal en nat zijn. Veulens die vroeg in het jaar geboren worden hebben dus vaak minder snel de kans om gras te eten. Voor deze veulens is de Hartog Gras-mix heel beschikt om deze periode op te vullen. De Hartog Gras-mix is een goede vervanger van gras, door de snelle verhitting blijven er veel meer voedingstoffen behouden dan bij zongedroogde ruwvoeders. De korte en zachte structuur is uitermate geschikt voor jonge veulens vanaf 4 t/m 6 weken.

Voeding van een veulen van vier tot zes maanden

Aan het eind van de periode van vier tot zes maanden neemt een veulen van een warmbloed paard (van +/- 600 kg) minimaal één kg veulenbrok of veulen muesli op. Kleinere rassen of sobere rassen hebben in verhouding minder krachtvoer nodig. Wanneer er geen krachtvoer gegeven kan worden kan er ook gekozen worden op een supplement te voeren, het maken van een ruwvoeranalyse is dan noodzakelijk. Pas na een ruwvoeranalyse kan bepaald worden aan welke mineralen het veulen een eventueel tekort heeft. Als er een goede kwaliteit ruwvoer wordt aangeboden en het veulen ook veulenkorrel krijgt, is een supplement in de meeste gevallen overbodig. Bij een te veel aan mineralen uit brok en/of supplementen ontstaan scheve verhoudingen tussen het aanbod van de mineralen.

De brokken en/of muesli speciaal voor veulens kunnen niet vergeleken worden met het gangbare paardenvoer. De grondstoffen zijn namelijk specifiek afgestemd op de behoeftes van een veulen. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met het aminozurenpatroon, voldoende eiwitten en niet te veel zetmeel. Ook is er speciaal aandacht voor de samenstelling van vitaminen en mineralen. De juiste balans in mineralen helpt bijvoorbeeld OCD voorkomen. Het energiegehalte in veulenbrok is gereduceerd om een te snelle groei van botten en gewrichten te voorkomen.

Ook bij het veulen gaat een voedingsadvies al snel over het juiste krachtvoer. Maar onderschat niet het belang van het juiste ruwvoer! Een goede kwaliteit, fijn en groen hooi is vaak rijk aan de juiste eiwitten voor een optimale groei. Vezels zijn van essentieel belang voor de ontwikkeling van een gezonde darmflora bij een veulen. Daarentegen kan natte, zure, schimmelige en stengelige ruwvoer juist een zeer slechte darmflora bij het veulen in de hand werken. Dit kan zich jaren later uiten in een minder goede opname van voedingsstoffen, een verminderde weerstand, huidproblemen en allergieën.  De Hartog Gras-mix is zacht, groen en rijk aan voedingsstoffen en vezels. Door het kunstmatig droogproces is Gras-mix vrij van schimmels en ziektekiemen. De smakelijkheid wordt gewaarborgd door de toegevoegde glycerine en een klein beetje melasse. Doordat de Gras-mix aan het snoetjes plakt, starts de opname van ruwvoer spelenderwijs.

Een veulen van zes maanden en ouder 

Na zes maanden (soms al eerder) kan het veulen volledig gespeend worden en is het afhankelijk van het rantsoen dat aangeboden wordt op stal. Het aanbieden van onbeperkt ruwvoer voorkomt verveling en ondersteunt een gezonde maag-darmflora. Spenen kan een stressvolle periode zijn voor een veulen. Door de scheiding met de merrie en de stress die hierbij komt kijken, ontstaan eerder maagproblemen zoals een maagzweer. Voldoende ruwvoer zodat er genoeg gekauwd kan worden en voldoende afleiding (door je veulen bijvoorbeeld samen met andere veulens te houden) is zeer wenselijk. Kies altijd voor een ruwvoer met minimaal 12.5% ruw eiwit om de voederbehoefte van het veulen te dekken. Door stress en/of een te hoge krachtvoer gift, stroomt het zetmeel snel door naar de dikke darm. De enzymenpopulatie die zich tijdens de vertering bezighoudt met de zetmeel afbraak is bij een veulen van zes maanden nog niet volledig ontwikkeld.  Verdeel daarom de krachtvoeders in kleine porties en bied altijd onbeperkt schoon drinkwater en ruwvoer aan. 

Tip: blijkt het ruwvoer te weinig eiwit te bevatten of twijfelt u aan de juiste samenstelling? Dan is het voeren van Hartog Compact Gras een uitstekend alternatief. Vervang (een deel) van uw ruwvoeders door Compact Gras en verhoog de kwaliteit van het ruwvoerrantsoen. Compact Gras heeft een constante kwaliteit, bevat van nature veel voedingsstoffen en is makkelijk op te slaan.

De voordelen van graanvrij paardenvoer

Is graanvrij paardenvoer een voorbijgaande trend in paardenvoer land? Of hebben we hier te maken met een nieuwe, blijvende ontwikkeling? Steeds meer paardenvoerfabrikanten ontwikkelen graanvrije paardenvoeders om in te kunnen spelen op de toenemende vraag. Dat is niet gek, want steeds meer mensen uiten zich vol lof over de voordelen van graanvrij paardenvoer. Dit roept echter vragen op. Kunnen we wel zonder graan? Waarom zit er eigenlijk graan in paardenvoer en wat zijn de alternatieven? We vertellen u graag meer over graanvrij paardenvoer.

Direct naar…

Waarom wordt er al jaren graan toegevoegd aan paardenvoer?

Voordelen graanvrij voeren paard

Bepaalde grondstoffen worden altijd al door paarden gegeten, bijvoorbeeld gras, kruiden, wortelen van planten en schors van bomen. Deze voeding behoort tot het natuurlijke voedselpatroon van paarden in de natuur. Graan wordt pas recenter aangeboden aan het paard. Paarden die vroeger veel op het land werkten, hadden een hoge energiebehoefte en minder tijd om te eten. In die tijd was het voeren van graan zeer efficiënt vanwege het hoge energiegehalte dat graan te bieden heeft.

Enkelzijdig graan of toch een granenmix voor je paard?

Uit recente studies blijkt dat het niet verstandig is om paarden enkelzijdige granen te voeren. Daarom bestaat hedendaags krachtvoer niet langer enkel uit enkelvoudige grondstoffen, zoals haver. Haver bevat namelijk veel fosfor. Door (grote hoeveelheden) enkelzijdig haver te voeren raakt de calcium- en fosforopname van paarden uit balans. Hierdoor kunnen er gezondheidsklachten ontstaan.

Tegenwoordig zijn de grondstoffen voor krachtvoer beter in balans. Door een mix van verschillende granen toe te voegen in krachtvoer, wordt de energie beter verdeeld over de prestatie. Haver heeft bijvoorbeeld een relatief laag zetmeelgehalte, maar is gemakkelijk te verteren, waardoor de energie snel vrijkomt. Haver heeft tevens een relatief hoog eiwit- en vetgehalte. Gerst heeft een veel hoger zetmeelgehalte ten opzichte van haver, maar wordt langzamer verteerd en opgenomen. Bovendien ondersteunt gerst het paard in het uithoudingsvermogen.

Is graan alleen geschikt voor paarden in de sport?

Een granenmix wordt voornamelijk gevoerd om energie toe te voegen aan het rantsoen. Granenmixen zijn daarom bij uitstek geschikt om paarden die moeten presteren te voorzien van energie. Granenmixen of muesli’s met haver, zoals de Hartog Energy Classic (zie hieronder), ondersteunen tijdens een piekprestatie en geven het paard meer pit. Granenmixen of muesli’s zonder haver, maar met veel gerst en olie of oliehoudende zaden, zijn geschikt voor paarden die een duurprestatie verrichten en ondersteunen het uithoudingsvermogen. In de meeste gevallen worden paarden niet heet van dit soort producten. Bij Hartog wordt dan vaak gekozen voor de Hartog Energy Special met extra magnesium en zonder haver.

Energy Classic Hartog - paardenvoer
Energy Classic - Granenmix met Haver

Hartog Energy Classic is een granenmix met haver voor een hoge energiewaarde en hoge vitaminering. De energie uit haver komt snel vrij. Door deze snelle energie is de Energy Classic speciaal geschikt voor disciplines waarbij explosieve prestaties gevraagd worden, zoals de draf- en rensport, eventing en springsport.

Muesli met haver voor topprestaties

Energy Classic is samengesteld op basis...


Paardenvoer met alle benodigde vitaminen en mineralen

Tegenwoordig worden granen bewerkt voordat ze in krachtvoer worden verwerkt. Granen lenen zich uitstekend om te verhitten, poffen en pletten. Door de verandering van structuur wordt graan beter verteerbaar. Hierdoor is het minder belastend voor de darm van het paard. Muesli’s zoals de Hartog Balance vezelrijke muesli worden daarom verrijkt met bewerkte granen, zodat ze ook ingezet kunnen worden bij paarden die geen of lichte arbeid verrichten. Basis muesli’s bevatten tegenwoordig veel meer dan alleen graan. Zo wordt er bij Hartog al jaren gewerkt met vezelrijke grondstoffen, zoals Luzerne en graansoorten die van nature veel vezels bevatten en weinig energie, zoals spelt. Doordat we deze vezelrijke grondstoffen toevoegen, zijn deze muesli’s zeer geschikt voor paarden die recreatief worden bereden. Alle Hartog muesli’s bevatten een goede balans van alle benodigde vitaminen, mineralen en sporenelementen. Deze voedingsstoffen zijn in iedere muesli afgestemd op het specifieke granenmengsel en de prestatie die verwacht wordt van het paard.

Graan bevat meer dan alleen energie

Naast eiwit, suiker en zetmeel bevat graan voedingstoffen voor je paard. De samenstelling van deze stoffen is afhankelijk van het type graan. We leggen graag uit hoe de basis eruitziet:

 1. Het meellichaam, het binnenste gedeelte, bevat voornamelijk zetmeel en eiwit. Bij het kneden vormt dit gluten;
 2. De aleuronlaag, de dunne laag om het meellichaam, bevat veel B-vitamines en mineralen;
 3. De zemel, de buitenste laag van de graankorrel, bevat vezels, B-vitamines, spoorelementen, bioactieve stoffen en enzymen;
 4. De kiem bevat onverzadigd vet, B-vitamines, vitamine E, mineralen en antioxidanten.

Waarom kiezen voor graanvrij rantsoen voor je paard?

Ondanks de voordelen van graan, is het beter dat bepaalde paarden grote hoeveelheden graan vermijden. We hebben de desbetreffende doelgroepen op een rij gezet.

 • Paarden met obesitas;
 • Paarden met glutenallergie (dat zijn er maar heel weinig);
 • Paarden met regelmatig terugkerende hoefbevangenheid;
 • Paarden met darmproblemen, zoals chronische dunne mest;
 • Paarden die op geen enkele wijze inspanning verrichten.

Vooral paarden met suikergerelateerde aandoeningen, zoals hoefbevangenheid en insulineresistentie, reageren slecht op grote pieken in hun bloedsuikerspiegel. Grote hoeveelheden krachtvoer met veel suiker en zetmeel worden bij deze doelgroep daarom sterk afgeraden. Toch ontstaan de meeste problemen bij deze paarden wanneer ze gras eten. Bijvoorbeeld in het voorjaar, wanneer het fructaangehalte in gras erg hoog kan oplopen. Ook paarden die op geen enkele wijze inspanning verrichten kunnen prima zonder graan. Het voeren van een basis krachtvoer, zoals een muesli met graan, kan bij deze paarden echter in de meeste gevallen geen kwaad.

Welke graanvrije opties zijn er?

Om de verschillende opties weer te geven hebben we vier scenario’s uitgewerkt:

Het recreatiepaard

Analyseer eerst je ruwvoer, zo wordt duidelijk welke voedingstoffen het paard tekort komt. Vul het ruwvoerrantsoen aan met Hartog Compact Gras of Gras-mix om de hoeveelheid droge stof en vezels te waarborgen. Vul het ruwvoerrantsoen aan met Hartog Lucerne-mix als je eigen ruwvoer onvoldoende eiwit bevat. Bij analyses onder de 12% ruw eiwit raden we altijd aan om extra Lucerne-mix of luzernebrok bij te voeren.

Voeg eventueel een extra balancer of supplement voor paarden toe naast je ruwvoer om de vitaminen en mineralen te waarborgen.

Het sportpaard

Sportpaarden die in de sport lopen hebben soms extra energie nodig om bijvoorbeeld ook de tweede proef of een parcours met voldoende energie uit te rijden. Het voeren van olie is een goed alternatief voor graan bij een paard. Kies bijvoorbeeld voor lijnzaad, lijnzaadbrok of lijnzaadolie. Ten opzichte van andere oliën is lijnzaad niet alleen een uitstekende energiebron, maar ook rijker aan omega-3 dan bijvoorbeeld zonnebloemolie.

Het paard met gezondheidsklachten

Paarden met gezondheidsklachten, zoals PPID, insulineresistentie, hoefbevangenheid of spierbevangenheid, hebben een hogere behoefte aan mineralen zoals bijvoorbeeld magnesium. Laat je goed voorlichten door een dierenarts of een voedingsdeskundige.

Bij maag- en darmklachten raden we de Hartog Digest aan. Dit is een ruwvoermix die het normaal functioneren van het maag- darmkanaal ondersteunt. Zo beschermt de unieke Powerstart formule uit de Hartog Digest het maag-darmslijmvlies en helpt het een verkeerde pH-waarde in de darmen te herstellen.

Het oude paard

Senioren hebben een grotere behoefte aan bouwstoffen (eiwitten) en voedingstoffen zoals vitaminen en mineralen. Naarmate een paard ouder wordt, gaat de opname-efficiëntie van stoffen in de darmen achteruit. Dit heeft vaak te maken met de kwaliteit van de bacterieflora en het darmslijmvlies.

De Hartog 5* Complete Care Senior bevat naast het goed verteerbare gras een balancer met vitaminen, mineralen en organisch gebonden sporenelementen. Deze samenstelling is speciaal ontwikkeld voor het oudere paard. De 5* Complete Care Senior kan probleemloos gecombineerd worden met de Hartog Digest. De Hartog Digest ondersteunt de ontwikkeling van een gezonde darmflora en een normaal functionerend darmslijmvlies.

De voordelen van graanvrij paardenvoer

Een van de grootste voordelen van graanvrij paardenvoer is het minimaliseren van de opname van suiker en zetmeel. Suiker en zetmeelrijke granen hebben invloed op de bloedsuikerspiegel van het paard. Na inname van het krachtvoer, krijgt een paard altijd een ‘suikerdip’, waardoor hij (tijdelijk) minder goed in staat is om te presteren.

Tijdens het omzetten van glucose (suiker) in de spieren komt er melkzuur vrij. Dit kan ertoe leiden dat de spieren van het paard eerder verzuren. Tevens hebben grote hoeveelheden suiker en zetmeel een negatief effect op de bacteriepopulatie in de darmen en heeft het een negatieve invloed op de PH-waarde in de darmen.

Paarden die tijdens de opfok weinig tot geen krachtvoer krijgen, zijn beter in staat om vezels om te zetten in energie. Hiermee kunnen we dus stellen dat het voeren van granen aan je paard ertoe kan leiden dat de darmen enigszins lui worden. Een paard is bovendien een vluchtdier. Bij het inspannen van de spieren, gebruikt het paard eerst de glucose in het lichaam.

Benieuwd welke granen er eigenlijk kunnen worden gevoerd aan paarden? Lees het op onze pagina over graan voor paarden.

Meer informatie?

Voor meer informatie over graanvrij paardenvoer kunt u gerust contact met ons opnemen. We voorzien u graag van vrijblijvend en deskundig advies.

 • Wormen bij je paard

  Voorkomen is beter genezen! De besmetting van wormen wordt veelal door mensen onderschat ondanks dat het zeker ernstige gevolgen kan hebben voor paarden! Symptomen die kunnen duiden op een wormbesmetting zijn onder andere koliek, diarree, zweren bij de mond, vermagering en/of een verslechterde conditie. Afhankelijk van het type worm en hoever de besmetting is kan het paard bij niet tijdig handelen zelfs overlijden.

  Wormbesmetting bij paarden

  Eigenlijk zijn er bij elk paard wel enige vorm van wormen aanwezig in het lichaam. Wanneer de wormbesmetting te groot wordt en de wormen in enorme aantallen voorkomen in het paardenlichaam wordt er pas gesproken van “een paard met wormen” of “wormbesmetting". Een paard raakt besmet met wormen wanneer deze eet, drinkt of likt, hierbij kan een paard een larve opnemen welke vervolgens op zoek gaat naar hun favoriete plekje in het lichaam. Wanneer de larve uitgroeit tot een worm zal deze terugkomen in het maag- darmkanaal. Deze wormen leggen hier eitjes welke vervolgens weer met de mest naar buiten komen waardoor andere paarden weer makkelijk besmet raken. De volwassen worm zal ondertussen de darmwand aantasten waardoor bacteriële infecties, diarree en bloed in de mest kan ontstaan.

  Voorkomen van een wormbesmetting

   De meeste besmettingen zullen plaats vinden in de weide. Wanneer je eenmaal een besmetting in je wei hebt kan het lang duren voordat deze weer worm-vrij is. Hierdoor is een goed weidemanagement erg belangrijk. Dingen die je kunt doen om je weide goed te onderhouden zijn:

  • De mest tijdig verwijderen (minimaal 1x per week)
  • Aantal paarden per oppervlakte klein houden (lage intensiteit) 
  • Weides in periodes rust geven (omweiden)
  • Begrazing door andere diersoorten
  • Eventueel gras hooien/kuilen

  Wanneer je je weide laat begrazen door andere diersoorten (denk hierbij bijvoorbeeld aan schapen) zullen deze de worm verwijderen van het grasland door ze op te eten. Doordat wormen diersoort specifiek zijn zullen de paardenwormen de schapen niet aantasten en visa versa. Een andere optie is het maaien van je grasland, kijk hierbij dan wel uit dat de larven niet tussen het gras zijn blijven zitten wanneer je de paarden weer terugzet. Door je weide te gebruiken voor hooien/kuilen worden de wormenlarven ook gedood door het drogen van het hooi of het verzuren van het kuil. 

  Ontwormen van je paard

  Ondanks dat het het beste is besmetting te voorkomen is het soms nodig om je paard te ontwormen. Dit moet met beleid worden gedaan zodat er geen resistentie onstaat. Om resistentie te voorkomen zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Doe regelmatig een wormonderzoek / mestonderzoek bij je paard (bij voorkeur alle paarden tegelijkertijd)
  • Ontworm alleen wanneer dit nodig is (naar aanleiding van wormonderzoek)
  • Gebruik het juiste middel wanneer je ontwormt 
  • Ontworm op het juiste moment 
  • Doseer wanneer je ontwormt juist: hierbij is te veel niet erg, te weinig wel!
  • Vaak wordt aangeraden een paard jaarlijks, het liefste in november, te ontwormen met een middel tegen lintwormen. 

  Omdat je dierenarts de juiste kennis heeft over de werking van de stoffen, welke dosering je paard nodig heeft en wat het juiste moment is, is het belangrijk om met je dierenarts te overleggen. Hij kan ook, wanneer de besmetting te groot is, een wormkuur uitschrijven.

  Uitzonderingen op deze regels zijn paarden van drie jaar en jonger. Deze jongere paarden zijn vatbaarder voor een worminfectie en moeten hierdoor vaker gecontroleerd en/of ontwormd worden. 

  Meer over Wormen bij je paard
 • Anatomie van het paard

  Mond

  Een goed gebit is het begin van een goede vertering. In de mond wordt door het kauwen het voedsel verkleind en de speekselproductie gestimuleerd.

  Speeksel zorgt ervoor, dat het voedsel gemakkelijk door de slokdarm glijdt en goed mengt met maagsappen.

    Kauwtijd Speekselvorming
  1 kg ruwvoer 40 min 3,5 liter speeksel
  1 kg krachtvoer 10 min 1 liter speeksel

  Slokdarm

  Als het voedsel doorgeslikt is gaat het via de slokdarm naar de maag. Normaal gesproken gaat dit probleemloos, maar bij paarden die heel gulzig eten of onvoldoende kauwen, kan een verstopping ontstaan. Gulzige eters kunnen geremd worden met de Hartog Voerbox en/of tevens één van de Hartog ruwvoeders, zoals lucernemix of grasmixdoor het krachtvoer te mengen, hierdoor zullen zij beter op het voer kauwen.

  Maag

  De maag van het paard is erg klein met een inhoud van ongeveer 10 - 15 liter. Een goede vermenging van maagsappen verbetert de vertering in de dunne darm. Als de voedselbrij nat is en dus meer speeksel bevat, vermengt het beter en sneller met de maagsappen. Behalve het soort voedermiddel is uiteraard ook de hoeveelheid belangrijk voor de mate van vermenging met maagsappen. Geef een volwassen paard daarom niet meer dan 2 kg krachtvoer per maaltijd en zorg ervoor dat minimaal 60% van de energiebehoefte van het paard uit het ruwvoer komt en zoveel mogelijk verdeeld over de dag wordt aangeboden.

  Dunne darm

  De dunne darm van een paard is ca. 20 meter lang. De samenstelling van het voedermiddel bepaalt waar het in het maagdarmkanaal wordt verteerd. De vertering van bijvoorbeeld krachtvoer, granen en wortelen gebeurt voornamelijk in de dunne darm. Door darmbewegingen vermengt de voedselmassa zich met vloeistoffen van de darm. Vezels in de voeding beïnvloeden de mate van darmbewegingen en daarom de vertering.

  Blinde en dikke darm

  De blinde darm van een paard is erg groot en vult de hele rechterzijde van de buik. De blinde darm is een zakvormig orgaan, waar het voedsel enige tijd verblijft, daarna stroomt het door naar de dikke darm, die ook aanzienlijk van formaat is. In de dikke darm kunnen paarden vezels uit hooi en gras door middel van miljoenen nuttige bacteriën de voedseldelen afbreken (fermentatie). Daarna stroomt het voedsel door naar de endeldarm en verdwijnt in de vorm van mest. Bij een goede vertering produceert het paard afgeronde gladde mestballen zonder lange resten ruwvoer.  

  Meer over Anatomie van het paard
 • Pensverzuring bij kalveren

  Essentieel voor de ontwikkeling van de pens bij het jonge kalf is de zuurgraad in de pens.  Bij de opstart van de pens ontwikkelen zich vluchtige vetzuren waardoor de pens licht zuur is. Deze vetzuren stimuleren de aanmaak van pens pupillen en zijn uitermate belangrijk voor een optimale pensontwikkeling bij kalveren. Het gehalte vluchtige vetzuren in de pens is afhankelijk van de snelheid waarmee koolhydraten in de pens om worden gezet in vluchtige vetzuren. Dit wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid en de soort krachtvoeders.

  Kauwen voorkomt pensverzuring

  Energierijke voeders met veel suiker en zetmeel veroorzaken meer vluchtige vetzuren (bijvoorbeeld maïs). Vluchtige vetzuren verdwijnen via de wand van de pens of stromen weg met de pensinhoud naar de boek- en lebmaag. Vooral bij snel afbreekbare koolhydraten (suiker en zetmeel) kan de pH waarde in de maag snel dalen. Bij een daling van de pH waarde onder de 5 in de pens ontstaan er geen vetzuren maar melkzuren. Hierbij spreken we van pensverzuring. Pensverzuring is voor kalveren ontzettend schadelijk omdat hierdoor een disbalans in de pensflora ontstaat, de bacteriën sterven en het bloed verzuurt. De pensinhoud heeft buffers nodig voor de schommelingen van de pH waarde in de maag. Bicarbonaat is een van deze buffers. Bicarbonaat stroomt de pens in via speeksel en wordt uitgewisseld tegen vluchtige vetzuren bij opname van deze vetzuren door de penswand. Het is daarom belangrijk het vroegtijdig herkauwen bij het jonge kalf te stimuleren en de opname van vluchtige vetzuren te bevorderen door de penswand. Een constante kwaliteit ruwvoer met veel structuur en een goede opname helpt hierbij. Ook schoon en voldoende drinkwater is voor kalveren van essentieel belang. Water is het enige vloeibare middel dat helpt bij de ontwikkeling van de pensflora.

  Stimulerende effect op de penswand

  Luzerne houdt ook als het product vochtig wordt het stimulerende effect op de penswand. Veel andere gewassen bevatten droog veel prik maar zodra het product vochtig wordt in de pens of bijvoorbeeld in de mengwagen, verliest het de stimulerende en prikkende werking op penswand en darmen. De prik stimuleert de spier in de penswand waardoor er een dikke en sterke spierwand met een groot wandoppervlakte ontstaat die het mogelijk maakt het rantsoen en de bacterieflora goed met elkaar te mengen. Daarnaast worden gevormde gassen naar voren geduwd, zodat deze via de slokdarm weer kunnen verdwijnen.

  Voor kalveren worden goede resultaten behaald met onze Lucerne-mix, een mengsel van luzerne, alexandrijnse klaver en groen geoogste snijhaver in zakken van 20 kg voor de paardenhouderij die geleverd wordt bij onze verkooppunten verspreid over heel Nederland. Door de toevoeging van melasse is het product smakelijker en bedrijfstechnisch kunnen klein verpakkingen handiger zijn. Meer informatie: Lucerne-mix voor kalveren

  Meer over Pensverzuring bij kalveren
 • HELP! Mijn beenhulp komt niet door!

  In de praktijk zijn paarden vaak slecht aan het been. Het paard gaat niet vooruit of opzij maar reageert juist het tegenovergestelde waardoor een goed resultaat uit blijft. Paarden die een onprettig gevoel ervaren in de maag darmstreek reageren slecht op een beenhulp. Ze hebben namelijk een opgeblazen gevoel, zijn kribbig met aansingelen en vinden de druk van het been vervelend.

  Maag- en darmklachten

  Herken je deze klachten en wil je hier wat aan doen? Neem dan eens het stalmanagement onder de loep. Maag- en darmklachten komen voor bij ieder ras, alle leeftijden, disciplines en niveaus.

  De klachten ontstaan vaak bij paarden die een graanrijk of vezelarm rantsoen krijgen, blootgesteld worden aan stress of te maken hebben met ziekte. Vooral bij sportpaarden, oudere paarden en (chronisch) zieke paarden ontwikkelen zich eerder beschadigingen aan de maagwand of zelfs maagzweren.

  In de draf- en rensport heeft 60-90% van de paarden last van maagproblemen zoals maagzweren. Ook in de reguliere dressuur- en springsport en recreatie ontkomen paarden niet aan deze problematiek. Ook darmproblemen zoals een disbalans in de darmflora, beschadigingen aan de darmwand of een verminderde groei en ontwikkeling van gezonde darmvlokken komt regelmatig voor.

  Wat kun je doen om de kans op maag darmproblemen te voorkomen?

  • Geef voldoende ruwvoer (minimaal 1-1,5 kg/100kg lg) verdeeld over minimaal 3-4  voerbeurten
  • Biedt 2 uur vóór de training of wedstrijd geen krachtvoer aan. Ruwvoer geven voor inspanning is juist wel goed
  • Beperk graan en zetmeel in het krachtvoerrantsoen en geef maximaal 2 kg per voerbeurt
  • Voorkom stressvolle situaties zo veel mogelijk en zorg altijd voor contact met soortgenoten

  Hartog Digest

  Natuurlijk probeert iedere paardenhouder zijn of haar paard optimaal te verzorgen. Toch weten we vanuit de praktijk dat het soms lastig is om het ruwvoer in 4 ruwvoerbeurten te verdelen of om extra ruwvoer op een pensionstal bij te voeren. Ook kunnen niet alle paardeneigenaren invloed uitoefenen op de kwaliteit en de hoeveelheid ruwvoer dat wordt verstrekt. Daarom heeft Hartog de Digest ontwikkeld welke de maag- en darmgezondheid van het paard optimaliseert. De Hartog Digest is verrijkt met POWERSTART ®. Dit speciale mengsel met natuurlijke micro-elementen wordt gecombineerd met zuurbuffers, prebiotica en gistculturen.

  De unieke POWERSTART ® formule beschermt de maag- en darmwand en ondersteunt het herstel aan wondjes en beschadigingen aan het slijmvlies. De zuurbuffers neutraliseren overtollig maagzuur en helpt een vol en opgeblazen gevoel voorkomen.  

  Waarom is de Hartog Digest anders dan de andere producten voor maag- en darmproblemen?

  Hartog Digest begint bij de basis, namelijk: goed ruwvoer! De ruwvoermix is zeer breed inzetbaar (preventief en bij ziekte) en kan gecombineerd worden met alle soorten krachtvoer (bij voorkeur suiker- en zetmeel arm krachtvoer).

  Meer over HELP! Mijn beenhulp komt niet door!
FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Hartog reviews - Klantervaringen

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie

Actie