0229 58 12 32
  Niet beschikbaar

stdClass Object
(
  [article_layout] => 
  [show_title] => 
  [link_titles] => 
  [show_tags] => 
  [show_intro] => 
  [info_block_position] => 
  [info_block_show_title] => 
  [show_category] => 
  [link_category] => 
  [show_parent_category] => 
  [link_parent_category] => 
  [show_associations] => 
  [show_author] => 
  [link_author] => 
  [show_create_date] => 
  [show_modify_date] => 
  [show_publish_date] => 
  [show_item_navigation] => 
  [show_icons] => 
  [show_print_icon] => 
  [show_email_icon] => 
  [show_vote] => 
  [show_hits] => 
  [show_noauth] => 
  [urls_position] => 
  [alternative_readmore] => 
  [article_page_title] => 
)

Luzerne teeltinformatie

Luzerne

Eisen perceel

Kalkrijke klei- en zavelgronden met een goede zuurgraad zijn optimaal geschikt: ideaal is een PH van 6,5 tot 7,5. Luzerne kan onder goede omstandigheden 3 jaar achter elkaar verbouwd worden; wel oppassen voor vergrassing en kale kopakkers. Luzerne vraagt een goed ontwaterde grond en een goede doorwortelingsmogelijkheid (geen storende lagen).

Zaaitijd

Zaai luzerne in maart of april als de grond droog genoeg is om te bewerken. Voor zomerinzaai kan men meestal tot 20 augustus zaaien.

Zaadmengsel

Voor voorjaarsinzaai adviseert Grasdrogerij Hartog B.V. een mengsel van 30 à 40 kg luzerne (Artemis). Daarbij wordt nog maximaal 20 kg gerst gezaaid. Deze gerst geeft in het koude voorjaar een goede dekking voor de kleine luzerneplantjes en zorgt ervoor dat onkruid geen kans heeft. Bovendien geeft gerst een hogere DS opbrengst per hectare. Voor zomerinzaai wordt 40 kg pure luzerne gezaaid. Deze mengsels en hoeveelheden zijn samengesteld door Grasdrogerij Hartog B.V. na jarenlang experimenteren.

Zaaitechniek

Een goed geploegd perceel goed vlak klaarmaken en een fijn zaaibed maken. De rijafstand is 8 cm. De rijafstand voor de gerst is 12 cm. De zaaidiepte van de luzerne is 1 tot 2 cm en de gerst dient iets dieper gezaaid te worden. Voor het inzaaien van het perceel kunt u contact opnemen met CAV Agrotheek BV.

Bemesting

Luzerne voorziet zichzelf van stikstof door de wortelknolletjes (de rhizobiumbacterien). Bij een opbrengst van 15 ton DS per ha. wordt nogal wat fosfaat en kalium aan de grond onttrokken. Wil men deze op peil houden dan adviseren wij een gift, afhankelijk van de voorraad in de grond, van minimaal 200 kg 0+15+30.

Download hier onze folder in pdf..

Onkruidbestrijding

De mogelijkheden om chemisch onkruid te bestrijden zijn voor luzerne beperkt.  Eventueel kan gangbare luzerne in winterrust (normaliter in december, januari en februari) bespoten worden met 1 liter Roundup op 250 liter water p/ha. (afhankelijk van tijdstip). Het middel Butrex is uitermate geschikt om zowel grassen en overig onkruid te bestrijden. Kan gedurende herfst en winter (ook over lichte vorst) gebruikt worden. Wij adviseren 2 à 2,5 liter vermengd met 300-400 liter water per ha. Bij voorkeur op vochtige ondergrond. Daarnaast kunt u ook contact opnemen met u gewasbeschermingleverancier.

Productopbrengst

De gemiddelde opbrengst:

 • 1e jaar: 12 - 14 ton per ha bij 3 sneden*
 • 2e jaar: 16 - 18 ton per ha bij 3 à 4 sneden*
 • 3e jaar: 14 - 16 ton per ha bij 3 à 4 sneden*
  * =  Het aantal te oogsten sneden is afhankelijk van de weersomstandigheden.

Contractprijs 

De prijs is afhankelijk van de ligging en omvang van het perceel. Wij kunnen voor percelen in de regio van onze drogerij een hogere prijs per kilogram gedroogd product uitbetalen.

Meer informatie 

Heeft u ook interesse in het telen van luzerne voor Grasdrogerij Hartog dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

Ga terug naar contractteelt

FaLang translation system by Faboba

Gerelateerde producten

Hartog reviews - Klantervaringen

 • Financieel-administratief medewerker (startfunctie)

  Als financieel administratief medewerker bij grasdrogerij Hartog bieden wij een divers takenpakket aan! Naast het inboeken van inkoop- en verkoopfacturen, selfbilling, en het maken van kostprijsberekeningen, behoort het opstellen van rapportages en algemene ondersteuning bieden op kantoor ook tot jouw takenpakket.

 • Afstudeeropdracht Klimaatneutraal produceren in de Agribusiness

  Wij zoeken een enthousiaste student, studerend aan een HBO/WO-opleiding bijvoorbeeld in de richting van Technische Bedrijfskunde, Technische Natuurkunde, Built Evironment, Science Business & Innovation.

 • Afstudeeropdracht Onderhoudsplan

  Wij zoeken een enthousiaste student aan een HBO-opleiding bijvoorbeeld de richting van Werktuigbouwkunde. Volg jij een HBO-studie in een relevante richting en heb je affiniteit met onze branche? 

 • Afstudeeropdracht Implementatie softwarepakket in de Agribusiness

  Wij zoeken een gedreven (duaal/deeltijd/voltijd) HBO student Finance & Control (bedrijfseconomie). Ben jij gedreven, communicatief vaardig en houd je ervan de handen uit de mouwen te steken?

 • Stage marketing

  Wij zoeken drie enthousiaste (Nederlandse of Duitse) HBO studenten van die een relevante opleiding volgen (bijvoorbeeld Hippische Bedrijfskunde) of richting marketing& communicatie én affiniteit hebben met onze branche! 

 • Chauffeurs gezocht

  We zoeken nog één vaste chauffeur voor de periode half mei t/m sept voor 40 uur.  En daarnaast oproepchauffeurs voor dezelfde periode.

 • Nieuw: Hartog Support!

  Hartog Paardenvoeders heeft een bijzondere verrassing voor alle KNHS en FNRS leden: Hartog Support. Met Hartog Support krijg je wekelijks t/m 4 april een nieuwe video te zien met diverse leuke gasten en interessante onderwerpen om jou meer kennis en inzicht te geven in jouw paard of pony.

 • Afstudeer/stageopdracht - Klimaatneutraal produceren in de Agribusiness

  Wij zoeken een enthousiaste student, studerend aan een Hbo-opleiding bijvoorbeeld in de richting van Technische Bedrijfskunde, Technische Natuurkunde, Built Evironment.

 • KNHS en Hartog breiden partnership uit

  KNHS en Hartog breiden partnership uit

  ERMELO (KNHS) – De KNHS en Hartog breiden hun partnership verder uit. Hartog sponsort al sinds het ontstaan van de KNHS in 2002 de KNHS-Hartog Trophy. Door de jaren heen is deze competitie uitgegroeid tot een zeer gewaardeerde en populaire rijstijlcompetitie voor pony’s in de discipline springen.

 • Coronavirus

  Hartog volgt de ontwikkeling aangaande de gevolgen en de daarbij horende maatregelen aangaande het Coronavirus nauwlettend.

  Laatste nieuws omtrent Coronavirus bij Hartog

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie

  Actie